Timo Vesikarin blogi

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut Maailman Terveysjärjestön roolin ja monessa suhteessa korvannut WHO:n. Se on ikään kuin käenpoika, joka on asettunut WHO:n pesään ja vähitellen potkaissut muut munat pesästä.

PATH:n toiminta alkoi 1980-luvulla ja oli aluksi pieniin teknisiin innovaatioihin keskittyvää. Se onnistui kuitenkin haalimaan rahaa sinänsä hyviin tarkoituksiin samalla, kun USA:n tuki Maailman Terveysjärjestölle hiipui. Wikipedian mukaan PATH:n budjetti vuonna 2000 oli 60 miljoonaa dollaria vuodessa ja nyt vuonna 2022 jo 320 miljoonaa. PATH:n toiminta 20 vuotta sitten oli soveltavaa: esimerkiksi rokotusten alueella neuvoja ja myös käytännön toimia tiettyjen uusien rokotusohjelmien käynnistämisessä kehitysmaissa. Tämähän kuulostaa ihan hyvältä.

Kävin 2000-luvun alussa pari kertaa PATH:n neuvoa-antavan ryhmän kokouksissa Seattlessa. Minulla ei ollut mitenkään orpo olo, mutta tarkemmin ajatellen olin ainoa ulkopuolinen, siis eurooppalainen, ja kaikki muut asiantuntijat olivat amerikkalaisia. Annoin neuvoni, mutta ei niitä suuremmin kuunneltu, vaan organisaatio päätti toimia omin, siis amerikkalaisin, voimin rotavirusrokotuksen viemisessä kehitysmaihin. Lopulta ainoaksi saavutukseksi jäi pilottiprojekti Nicaraguassa. PATH lyöttäytyi kumppaniksi myös muihin Merckin RotaTeq-rokotteen tutkimuksiin Afrikassa ja Aasiassa. Tämä oli varmasti rokotevalmistajan kannalta toivottavaa, koska PATH toi mukanaan rahaa.

Mistä raha tuli? Monilta yksityisiltä amerikkalaisilta lahjoittajilta, mutta erityisesti Bill ja Melinda Gatesin säätiöltä. Säätiö on tehnyt paljon hyvää, mutta pelkän rahan lisäksi tarvitaan toteuttaja ja amerikkalainen PATH on ollut Bill ja Melinda Gatesille mieluinen kanava.

PATH on sittemmin laajentanut toimenkuvaansa myös rokotteiden kehittämisen tukemiseen, ja perustanut sisäisen yksikön nimeltä Center for Vaccine Innovation and Access (CVIA), joka vuonna 2016 sai Bill ja Melinda Gatesilta 11 miljoonan dollarin ”alkupääoman” ja sen jälkeen lisää. Hyvänä saavutuksena voidaan mainita meningokokki A -rokotteen ”kehitys” ja valmistus Intiassa MenAfriVac-nimellä. Vaikka tähän ei liittynyt suurta innovaatiota, niin ohjelman avulla pystyttiin tuottamaan rokotetta 50 sentin annoshintaan, ja sillä on toteutettu mittava rokotusohjelma Saharan eteläpuolella.

Tiemme kohtasivat vähän, kun PATH alkoi kehittää pistettävää ei-elävää rotavirusrokotetta suun kautta annettavan elävän rokotteen tilalle, jälleen Bill ja Melinda Gatesin säätiön avustuksella. Mehän olimme kiinnostuneita samasta aiheesta, sillä olimme kehittäneet pistoksena annettavaa rotavirus-norovirus-yhdistelmärokotetta, eli ns. Tampereen yliopiston rokotetta. Ajattelimme, että voisimme päästä samoille rahoitusapajoille. Mutta ei, mitään halua ei ollut, alue oli jo varattu. PATH oli valinnut ”viralliseksi” rokote-ehdokkaakseen NIH:ssä kehitetyn ns. P2-VP8-rokotteen. Se perustuu rotaviruksen yhteen pintaproteiiniin.

PATH järjesti heinäkuussa 2019 Genevessä kutsukokouksen ei-elävän rotavirusrokotteen kanssa työskenteleville. Mm. CDC:n ”tapettu” rotavirusrokote oli edustettuna, samoin joitakin intialaisia yritelmiä. Vesna Blazevic ja minut oli kutsuttu, koska ei meitä oikein voinut jättää kutsumattakaan. Kerroin esityksessäni, miksi arvelin, että meidän VP6-rotavirusproteiini oli parempi kandidaatti, ja sanoin, että PATH oli valinnut väärän molekyylin. He eivät juuri kuunnelleet, koska kaikki oli jo päätetty, ja PATH ja sen taustarahoittaja oli pannut kaikki munat yhteen koriin.

Uusi seurantakokous oli Lontoossa kesäkuussa 2022. Nyt olin jokseenkin yksin poikkeavalla linjalla. PATH kertoi, että heillä oli jo meneillään 8200 lapsen tutkimus Sambiassa, Ghanassa ja Malawissa ja pian saataisiin tulokset, joista selviäisi, että uusi pistettävä P2-VP8-rokote olisi parempi kuin vanha suun kautta annettava Rotarix (GSK) rokote. Kysyin, mikä on heidän suunnitelma B, jos kaikki ei menekään näin. Salissa vallitsi hiljaisuus. Kun kysyin uudelleen, minulle vastattiin, että suunnitelmaa B ei ole.

Muutamaa kuukautta myöhemmin syksyllä 2022 tuli tieto, että tutkimus Afrikassa on keskeytetty, koska tulokset eivät olleet odotettuja. (Tarkempaa tietoa ei ole vieläkään.) Ei puhettakaan, että Bill ja Melinda Gatesin rahoitusta olisi suunnattu muille rokote-ehdokkaille. Tosin meille sitä ei enää olisi voitukaan antaa, koska Tampereen uusi yliopisto oli tuhonnut laboratoriomme (Rokotetutkimuslaboratorion alasajo Tampereella 25.5.2023, Tampereen yliopiston uusi hallinto ja rokotekehityslaboratorion alasajo 2019-2022 28.12.2023).

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut

Lue artikkeli >>

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>