Timo Vesikari

Timo Vesikari on rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.

Timo Vesikari on entinen virologian (virusopin) professori (1991-2012) Tampereen yliopistossa. Hän on aiemmin (1981-1987) toiminut myös lastentautiopin professorina. Timo Vesikari on lasten infektiosairauksien erikoislääkäri.

Timo Vesikarilla on erittäin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista. Kansainvälisesti tunnetuin ja merkittävin on kautta aikojen ensimmäinen rotavirusrokotteen tehotutkimus vuonna 1983 Tampereella. Tämä tutkimus loi pohjan suun kautta annettavien rotavirusrokotteiden rekisteröinnille ja käyttöönotolle maailmanlaajuisesti. Timo Vesikari oli päätutkijana myös nykyisten yleisimpien rotavirusrokotteiden (Rotateq, Merck ja Rotarix, GSK) tehotutkimuksissa. Tutkimusten julkaisut valittiin vuoden 2006 parhaiksi lääketieteellisiksi julkaisuiksi maailmassa (The Lancet 2007).

Timo Vesikari perusti Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen ja toimi sen johtajana vuoteen 2019 asti. Timo Vesikarin kaudella merkittäviä ovat olleet erityisesti virusrokotteiden tutkimukset: vesirokkorokote ja yhdistetty vesirokko+MPR-rokote, elävä nenäsuihkeena annettava influenssarokote, adjuvantoidut influenssarokotteet, hepatiitti B –rokotteet ja HPV-rokotteet. Bakteerirokotteista tärkeitä ovat olleet mm. meningokokki B –rokotteen ja pneumokokkikonjugaatti-rokotteen (PCV10) rekisteröintiin ja käyttöön johtaneet tutkimukset.

Timo Vesikarin erityinen kiinnostuksen kohde on norovirusrokote. Hänellä on yhdessä Vesna Blazevicin kanssa patentti yhdistettyyn norovirus VLP – rotavirus VP6 -rokotteeseen. Patentti on poikinut tutkimusyhteistyötä usean lääkeyhtiön kanssa