Timo Vesikarin blogi

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin puhuttiin mielellään triplaepidemiasta ja siitä, että piti varautua myös influenssaan. Tosin koronan suuruusluokka kuolemien ja tehohoitojen aiheuttajana oli taas kerran paljon suurempi kuin influenssan tai RSV:n. Vuonna 2022 helpotusta THL:lle toi apinarokko (Apinarokko yllätti (vähän) 31.5.2022) johon voitiin kiinnittää huomiota koronan sijaan. Ei apinarokosta kovin kummoista epidemiaa tullut eikä puheenaihe kestänyt pitkään. Joulun maissa oli esillä norovirus ja media kysyi THL:n virologilta, sopiiko keltainen Jaffa noroviruksen hoitoon. Onneksi haastateltava oli sen verran fiksu, ettei ottanut kantaa.

Nyt uutisoidaan tuhkarokosta. Tämä sopii THL:lle, koska sillä on tässä asiassa varsin puhtaat jauhot pussissa. Ykkösuutiseksi on päässyt tuhkarokkotapausten lisääntyminen ”Euroopassa”, tapauksia on ollut vuonna 2023 yli 30 000, mutta useimmat tapaukset ovat Azerbaidzhanissa, Kazakstanissa ja Kirgisiassa, jotka lasketaan Eurooppaan siksi, että ne kuuluvat WHO:n Euroopan alueeseen. Euroopan itärajoilla tuhkarokkoa on taas Romaniassa, mutta se ei ole mikään uutuus. Varsinaiset pesäkkeet ovat Venäjällä (ainakin 8000 tapausta vuonna 2023) ja Ukrainassa (ei lukuja).

Vanhoista Euroopan ongelmamaista tuhkarokkoa on taas tullut lisää mm. UK:ssa ja Ranskassa. Näillä on omat selityksensä. Englannissa vanha syyllinen on Dr. Andrew Wakefieldin vuonna 1998 esittämä väite, että tuhkarokkorokote annettuna MPR-yhdistelmärokotteena aiheuttaa autismia. Lancetissa julkaistun kohujutun vuoksi MPR-rokotuskattavuus romahti Englannissa, pahiten Lontoon varakkaimmilla alueilla, joilla 50% lapsista jäi rokottamatta. Huhuttiin, että pääministeri Blair vei lapsensa Ranskaan saamaan yksittäisen tuhkarokkorokotteen MPR-rokotteen sijaan. Vaikka ”tutkimus” on sittemmin kumottu (Lancet veti jutun takaisin) ja on päinvastoin todistettu, että MPR-rokote ei aiheuta autismia, niin tämä tapaus voi olla joidenkin englantilaisten takaraivolla. Korona-aikana on muutenkin lipsuttu lasten rokotuksista ja varmasti tuhkarokkorokotus on joiltain jäänyt saamatta.

Ranskassa taas vaikuttaa toinen eurooppalainen perisynti: rokotuksia antavat lääkärit, ja varsinkin monet maaseudun yleislääkärit ovat sitä mieltä, että tuhkarokko on niin lievä lastentauti, että sitä vastaan ei kannata rokottaa. Vaikka tutkijat ja viranomaiset Ranskassa ovat taistelleet tätä käsitystä vastaan, niin tuhkarokkoa ei ole kunnolla saatu hävitettyä Ranskasta. Nyt korona-aikana on tarvittu vain pieni lisänotkahdus rokotuksissa, kun tuhkarokkoa on taas liikkeellä (tosin alle 100 tapausta vuonna 2023).

Suomessa tilanne on hyvä eikä tuhkarokkoa ole ollut vuonna 2023. Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa annetaan MPR-rokote 1 vuoden ja 6 vuoden iässä, ja kahden annoksen rokotusohjelma on muodostanut niin tiiviin laumasuojan, että tuhkarokko ei sen läpi ole päässyt. Joitain yksittäisiä tapauksia on ollut joko matkailun tuomina tai muutenkin huonosti rokotetuilla alueilla, kuten ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Näissä tilanteissa THL on toiminut ripeästi ja järjestänyt täydennysrokotuksia. Lähinaapurissa Virossa on ollut 27 tapausta vuonna 2023, useat matkailuun liittyen tai, kuten sanotaan, ukrainalaisten tuomina. Isoa ongelmaa ei ole syntynyt.

Miksi sitten varsin pienilläkin tapausmäärilläkin on väliä? Siksi, että tavoite on nolla, ja hyvästä syystä.

Tuhkarokko on tappava tauti. Ennen rokotuksia tuhkarokkoon kuoli 1,5 miljoonaa lasta vuodessa maailmassa. Kaikesta rokotusponnistelusta huolimatta luku oli vuonna 2022 vielä 128 000. Toisaalta tuhkarokko voitaisiin kokonaan hävittää maailmasta samaan tapaan kuin isorokko 1970-luvulla. Tähän riittäisi, jos melkein kaikki lapset rokotettaisiin tuhkarokkoa vastaan. Tavoite saavutettiin Etelä-Amerikassa jo 1990-luvulla ja kun USA:ssa oli päästy samaan, voitiin julistaa, että koko Amerikan manner on vapaa tuhkarokosta. Sittemmin tapauksia on ollut satunnaisesti. Syynä on usein ollut eurooppalaisten (Ranska, Italia ym.) ja japanilaisten matkailijoiden mukanaan tuomat taudit.

WHO:n ja UNICEFin maailmanlaajuiset rokotuskampanjat eivät siis yksin riitä, jos Euroopan maat eivät tee osuuttaan ja pääse nollatavoitteeseen tuhkarokkotapauksissa. Juuri nyt koronan ja Ukrainan sodan myötä tavoite on taas karkaamassa.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut

Lue artikkeli >>

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>