Timo Vesikarin blogi

Väärin kuoltu, sanoo THL

Tämän hetken usein toistettu sana on hauraus. Vanhat hauraat ihmiset kuolevat koronaan. Vain hauraat. THL selittää, että korona ei ole enää niin tappava tauti kuin ennen, paitsi hauraille, jotka joutavatkin kuolla (tätä ei sanota, mutta ajatus on tämä).

Hauras on melko uusi korvaava sana englannin sanalle ”frail”. ”Frailty” tarkoittaa vanhuuden heikkoutta, joka ei suoraan johdu jostain yhdestä tietystä sairaudesta. Monet tulevat vanhemmiten heikommiksi, mutta eivät välttämättä hauraiksi. Kaikilla on kuitenkin jotain pitkäaikaissairauksia, jotka vaativat lääkitystä. Esimerkiksi vaikkapa korkea verenpaine. Sekä haurautta että pitkäaikaissairauksia on parin viime vuoden ajan käytetty koronakuolemien selittelyyn ja vähättelyyn.

Ensinnäkin, on tullut tavaksi selittää, että jos vaikkapa sydänsairas ihminen joutuu sairaalaan tai kuolee koronan yhteydessä, niin hän kuolee sydäntautiin ”koronan kanssa”. Selitys vähintään ontuu ja Suomessa onkin Euroopan korkeimmat kuolleisuusluvut, koska muut toimijat kuten WHO eivät noudata tätä vähättelevää laskentatapaa. (Vanhaa koronalevyä soitetaan uudelleen 7.11.2023)

Nyt on lisäksi tullut uusi ilmiö. Hauraat ihmiset kuolevat väärin koronaan. He kuolevat taudin heikentäminä. Korkea kuume vetää heikoksi, he eivät jaksa syödä ja juoda ja joutuvat huonon yleistilan vuoksi sairaalaan tai ehkä kuolevat. Tämä ongelma rajoittuu vanhoihin ihmisiin, ja on THL:n mielestä väärin kuoltu.

Alkuperäinen korona tappoi ihmisiä yleisimmin aiheuttamalla alahengitystieinfektion, joka ikään kuin tukki keuhkot ja ihminen kuoli tukehtumalla. Kaikki muistavat vaikkapa Italiasta vatsalleen käännellyt potilaat, joiden keuhkoja yritettiin tyhjentää, mutta jotka usein kuolivat siitä huolimatta. Myös monet nuoremmat saattoivat kuolla tällä tavoin.

Nyt omikron virusmuunnokset eivät ole yhtä hanakoita aiheuttamaan alahengitystietulehdusta. Ne aiheuttavat kuumeisen hengitystieinfektion, joka ei kuitenkaan ole tavallinen flunssa. THL on nyt toista vuotta hokenut mantraa, että korona on yksi monista hengitystieinfektion aiheuttajista. On vaikea sanoa, kenelle tämä propaganda on tarkoitettu, mutta ainakin THL on itse alkanut uskoa siihen. Mutta näin ei ole. Toisin kuin muut hengitystieinfektiot, korona voi edelleen tappaa vaikkapa sitten yleistilan heikentymisen kautta.

Tässä astuu kuvaan varauma: korona voi kyllä tappaa, mutta vain vanhoja ja hauraita. On saatu uusi käyttökelpoinen termi selittämään ilmiötä. Asialla on toinenkin nimi, ikärasismi. Ilta-Sanomien entinen päätoimittaja Tapio Sadeoja on kirjoittanut hyvän kolumnin 15.11., jonka lopussa mainitaan kuin kuiskaten, että ei kai vain ole kysymys ikärasismista. Hänen juttunsa koski eritoten Paxlovidin käytön rajoittamista yli 80-vuotiailla, mikä on todella räikeä esimerkki juuri ikärasismista.

Ikärasistinen suhtautuminen koronaan alkoi pandemian alussa Ruotsista. Siellä valittiin ns. salliva linja, eli väestöön kohdistettiin mahdollisimman vähän rajoituksia. Suurin osa selvisi kohtalaisesti, vaikka kuolleisuusluvut nousivatkin. Mutta kuolleet olivat suurelta osin vanhuksia, varmaan hauraita ja kaiken kukkuraksi usein suomalaisia alkuperäisiä siirtolaisia, jotka täyttivät vanhainkodit ja puhuivat suomea. Korona auttoi lyömään kaikki kärpäset kerralla.

Suomessa THL oli maaliskuussa 2020 lähdössä Ruotsin linjalle (kädet ylös ja antaa epidemian mennä), mutta hallitus tuli väliin, otti käyttöön valmiuslain ja monia sulkuja. Vanhukset eristettiin jopa liiankin tarkasti. Nyt tätä vahinkoa on otettu takaisin vuoden aikana, jolloin Suomessa on ollut Euroopan suurin koronakuolleisuus pääosin vanhoihin henkilöihin liittyen ja tämä tilanne jatkuu, kun rokotukset ovat myöhässä. Nyt on vielä saatu käyttöön uusi apuselitys, eli hauraus.

Rokotusten huonosta toteutuksesta on kuultu selityksiä yksi toisensa perään. Tämän viikon paras on ehkä se, että rokotetta ei hankittu tarpeeksi, koska arveltiin, että ihmiset eivät halua sitä ottaa ja rokotetta voi jäädä yli. Kyllähän ihmiset ottavat koronatehosteen, kun sitä heille selkeästi suositellaan ja järjestetään rokotukset niin, että niihin pääsee oikea-aikaisesti. Eikä 65 vuoden ikäraja ole mikään kiveen hakattu. Jos rokotteita jää yli, niin annetaan nuoremmille. Kaikki tämä vaatisi johtajuutta ja proaktiivisuutta, ja näistä on pula THL:ssa.

Olisi kiva saada julki jonkinlainen kaavio siitä, miten rokotussuositukset on tänä syksynä THL:ssa valmisteltu. Nyt mediassa nousee esiin satunnaisia puhuvia (nais)päitä erilaisilla titteleillä, mutta ei ketään vastuuhenkilöä. Haloo!

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut

Lue artikkeli >>

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>