Timo Vesikarin blogi

Omikron-tauti

Kun koronan omikronvariantti ilmaantui, kirjoitin, että tämä virus on tullut jäädäkseen (Omikron on tullut jäädäkseen, 14.12.2021). Muuntuminen vähemmän tappavaksi mutta enemmän tartuttavaksi näytti ensi askeleelta uuden koronaviruksen ”vakiintumiseen” tavalliseksi koronavirukseksi. Toistaiseksi ainakin ollaan edelleen sillä tiellä, vaikka tie ei ole ollut suora.

Jotkut ovat povanneet, että seuraavaksi voisi ilmaantua ”uusi delta”, eli virus joka aiheuttaisi pahempaa tautia kuin omikron. Siinä sivussa on kerrattu, mitä kreikkalaisia kirjaimia on vielä käyttämättä. Kuten sigma ja tau. Näille ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi ollut käyttöä.

Sen sijaan omikronperheen sisällä tapahtuu paljon. Virukset risteytyvät, eli rekombinoituvat keskenään. Näitä X-alkuisia omikronin muunnoksia on ainakin 11, kuten XR, XJ, XM jne. Esiin tulevia on kuitenkin vain kaksi, XD ja XE. Omikron XD on deltan ja omikronin yhdistelmä (hybridi), ja se voi olla lähinnä edellä mainittua deltan uutta tulemista. Omikron XD varianttia on tavattu Ranskassa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa. Sen vakavuudesta ei ole vielä kunnon kuvaa, mutta ainakaan se ei leviä omikronia tehokkaammin.

Eniten huomiota on saanut omikron XE, joka on omikron 1:n (BA.1) ja omikron 2:n (BA.2) risteymä. Se on mahdollisesti saanutkin alkunsa ihmisestä, jolla on ollut yhtä aikaa omikron 1 ja 2, ja risteymä on voinut syntyä, kun virukset ovat infektoineet samaa solua. Omikron XE on ensin havaittu Britanniassa ja se voi olla syynä tapausten viimeaikaiseen nousuun siellä. Nyttemmin omikron XE:tä on todettu Intiassa ja muuallakin Aasiassa. Risteymän arvellaan lisänneen omikronin tarttuvuutta n. 10 prosentilla.

Omikronin tultua valtavirukseksi on ollut tarvetta tarkastella uudelleen taudinkuvaa. Englannissa NHS eli kansanterveys on päivittänyt 26.3.22 ”virallista” taudinkuvaa ja lisännyt siihen päänsäryn, kurkkukivun ja ruokahaluttomuuden. Tuoreen englantilaisen tutkimuksen mukaan viisi yleisintä oiretta omikronaikana ovat vuotava nenä 83%, väsymys 71%, kurkkukipu 69%, päänsärky 69% ja aivastelu 68%.

Tämä on juuri nyt hyvin tuttu juttu. Sairastuin koronaan, varmaankin omikroniin, 7 päivää sitten ja kaikki edellä luetellut oireet on käyty läpi. Kuumetta ei juurikaan (max 38,1°C) eikä hengitysvaikeuksia. Lisätään listaan vielä lihassärky. Eli taudinkuva on tällainen rokotetulla yli 70-vuotiaalla miehellä. Sanoisin, että ärhäkkä flunssa, erilainen kuin mitä ennen olen kokenut, mutta ei hengenmenolta vaikuttava koko aikana.

Väkisin ajattelee, minkälainen tilanne olisi ollut ilman kaikkia kolmea rokotusta: luultavasti huono. Ei omikron selvästikään mikään lievä tauti ole. Toisaalta tilanne olisi ollut varmaan parempi, jos 4. rokotus, eli toinen tehoste olisi annettu. Siinä edelleen vitkastellaan Suomessa. USA:ssa keskustelu toisen tehosteen ikärajasta kiihtyy. Suositus voi ehkä asettua 65 vuoteen, kuten Israelissa. Lisätehosteella estetään sairaalahoitoja ja kuolemia, vaikka vaikutusaika ei olisikaan kovin pitkä.

Monet ovat jo pitkään povanneet tämän talven epidemian laantumista niin, että syksyllä voitaisiin palata asiaan ja antaa suositus tehosterokotteesta kausi-influenssarokotuksen tapaan. Rokotukset olisi myös kätevä yhdistää. Ei ole vaan mitenkään varmaa, että omikron suostuu käyttäytymään tämän sesonkimallin mukaisesti.

Omikron XE ja monien muiden risteymien ilmaantuminen viittaa kyllä siihen, että virus hakee jatkuvasti entistä tartuttamiskykyisempiä versioita jatkaakseen vääjäämätöntä etenemistään, jota nyt on nähty 4-5 kuukautta. Tartutettavia löytyy hyvin, kun sekä rokottamattomat että rokotesuojan osittain menettäneet kelpaavat kohteiksi. Näin hyvien näkymien vallitessa omikron ei ehkä malta pitää kesälomaa.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Onko korona jo kesyyntynyt?

Kun omikronvariantti ilmaantui loppuvuodesta 2021, ennakoin sen merkitsevän koronan kesyyntymisen alkua (Omikron on tullut jäädäkseen 14.12.2021). Omikron oli ensimmäinen koronaviruksen linja, jonka menestys ei perustunut

Lue artikkeli >>

HIV-rokote petti taas toiveet

Muutama päivä sitten (18.1.2023) lääkeyhtiö Janssen tiedotti, että se keskeyttää HIV-rokotteensa tutkimukset, koska viimeisessäkään tutkimuksessa rokotteella ei ollut tehoa. Toiveita kuitenkin oli, koska tutkimus oli

Lue artikkeli >>

Apua, kiinalaiset tulevat

Samalla kun Kiina poisti maan sisäiset matkustusrajoitukset, se päästi kansalaisensa taas pitkän tauon jälkeen matkustamaan ulkomaille. Kun korona on nopeasti levinnyt Kiinassa, niin varmaan matkalle

Lue artikkeli >>

Koronapommi laukeaa Kiinassa

Kiina on kovasti tapetilla sen jälkeen, kun koronarajoituksia höllennettiin marraskuussa mielenosoitusten jälkeen. Jotain oli pakko tehdä, ettei mielenosoitusten todellinen syy eli hallinnon vastustus tulisi liikaa

Lue artikkeli >>

Koronatilanne on vakaa (mutta huono)

”Koronatilanne on vakaa”, sanoi THL:n edustaja televisiohaastattelussa. Asiayhteys oli se, että raportointia voidaan vähentää ja koronakuolemien ilmoittamistapaa muutetaan. Ilmaisu on outo. Luulisi, että ”vakaa” tarkoittaisi

Lue artikkeli >>