Timo Vesikarin blogi

Omikron on tullut jäädäkseen

Otsikko on tietenkin arvailua. Ilmassa on kuitenkin merkkejä siitä, että jotain uutta ja erilaista on tapahtunut SARS2-viruksessa. Variantteja on ollut ja tullut: alfa, beta, delta, kappa, lambda jne. Oli jo syytä epäillä, että kreikkalaiset aakkoset loppuvat kesken, mutta onkohan niin, että omikron on viimeinen tai melkein viimeinen. Omega olisi vielä jäljellä ja sopisi loppuun.

Omikronin alkuperä ei ole tiedossa, vaikka se varmasti lähti liikkeelle eteläisessä Afrikassa. Professori Olli Vapalahti esitti heti alkuun teorian, että virus olisi voinut kehittyä HIV-potilaassa, joita Etelä-Afrikassa kyllä riittää. Omikronissa on niin paljon mutaatioita (yli 30), että sen on täytynyt muhia pitkään. Näin juuri tapahtuu, kun immunovajavaisen potilaan puolustus ei kykene lopettamaan infektiota. Maailmalla on kuvattu tapauksia, joissa koronavirus on ollut potilaassa vuoden ajan. Omikronin ”potilas nollaa” ei kuitenkaan tunneta, eikä tiedetä, miksi juuri tämä variantti lukuisine mutaatioineen lopulta lähti leviämään.

Omikron-epidemian alulle on antanut kasvot eteläafrikkalainen yleislääkäri Angelique Coetzee, joka ensimmäisenä kertoi, että tauti on kliinisesti erilainen. Hän huomasi vastaanotolleen tulevien potilaiden lisääntyneen ja syyksi varmistui myöhemmin uusi nopeasti kiertävä variantti. Sen lisäksi hän raportoi tapausten esiintyvän erityisesti lapsilla ja nuorilla, ja olevan yleensä lieviä. Taudinkuvassa korostui väsymys. Maku- ja hajuaistin puuttumista ei ollut.

Omikronin levittyä nyt nopeasti moniin maihin alkaa taudinkuva täsmentyä lisää. Britanniasta on raportoitu, että kysymyksessä on ikään kuin uusi lastentauti, jonka oireina ovat väsymys, päänsärky, lihassärky, huono ruokahalu ja 15%:lla ihottuma. Vanhat pääoireet, kuten voimakas yskä, korkea kuume ja maku- ja hajuaistin menetys, eivät niinkään kuulu taudinkuvaan.

Näyttää vähän siltä, että uusi pelätty variantti, jonka vuoksi ja yksi ja toinen maa ehti jo sulkea rajojaan, onkin heikentynyt versio aikaisemmista. Jos oletettu syntyhistoria pitää paikkansa, niin tämä ei olisi mitenkään ihmeellistä. Pitkään lisääntyessään virus pyrkii sopeutumaan tilanteeseen ja heikentymään. On ehkä saatu tai saadaan luonnollisesti kehittynyt elävä heikennetty koronarokote. Tosin heikentyminen ei ole vielä kovin merkittävää.

Lähiaikoina virus leviää epäilemättä koko maailmaan, syrjäyttää suurelta osin aikaisempia variantteja ja tarttuu kaiken ikäisiin. Mutta ehkä ajan kanssa se asettuu enemmän lapsiin ja aiheuttaa alussa kuvatun ”uuden lastentaudin”.

Tällä hetkellä kysytään, miten hyvin 2 tai 3 annosta nykyistä koronarokotetta suojaa omikronia vastaan (vastaus on, että 3. annoksen jälkeen varsin hyvin). Mutta tulevaisuuden kysymys voi olla, miten hyvin esim. lapsena sairastettu omikron-tauti suojaa muita ärhäkämpiä SARS2-viruksia vastan. Jos lapset alkavat laajasti sairastaa omikron-koronaa, se voi muodostua heidän koronasuojansa pohjaksi.

Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Varmasti on järkevää kehittää rokote omikronia vastaan. Mutta kenelle se suunnataan? Pitäisikö sillä rokottaa nimenomaan lapsia, jotka eivät muuta rokotetta ole saaneet? Aiemmin vanhalla rokotteella rokotettujen aikuisten kohdalla voi vastaan tulla ”original antigenic” eli immuunivaste alkuperäistä rokotevirusta vastaan voi olla voimakkaampi kuin omikronia vastaan.

Hyvällä tahdolla ja mielikuvituksella voi omikronissa nähdä ensimmäisen merkin koronapandemian talttumisesta ja asettumisesta pysyvämpään muotoon. Näin on ilmeisesti tapahtunut aikaisemminkin. Koronavirus OC43 esiintyy pääasiassa lapsilla aiheuttaen hengitystieinfektioita, mutta pienemmässä määrin myös aikuisilla ja vanhuksilla, jolloin taudinkuva voi olla keuhkokuume. Vanhemmissa tietolähteissä kuvataan vuosilta 1889-1891 influenssapandemia (”Russian flu”), mutta uudempi tutkimus on kallistunut sille kannalle, että kysymyksessä olikin koronaviruspandemia. Yhtä kaikki miljoona ihmistä kuoli. Mutta sen jälkeen pandemian taustalla ollut silloin uusi koronavirus asettui aloilleen OC43-nimisellä lasten hengitystieinfektioviruksena. Heittona voi kysyä, voisiko omikron olla tekemässä samaa.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Onko tämä THL:n salaliitto?

Ilkka Remeksen Tornado rönsyilee mielestäni vähän liikaakin, muta seasta löytyy yllättäviä helmiä. Tässä pari lainausta. ”Laitan aineiston joukkoon THL:n pomojen välisten puhelujen sisältöjä. — Totuus

Lue artikkeli >>

THL:n kaksoisrooli vaan jatkuu

Olen pitkin syksyä arvostellut blogissani THL:n koronarokotesuositusten nihkeää linjaa. Yhdestä asiasta THL:ää voi kuitenkin kiittää. THL:n sivustoilla olevat koronatilastot ovat selkeitä ja helppolukuisia ja ajantasaisia,

Lue artikkeli >>

Lääkärin määräyksellä

Väestön koronarokotukset liikahtivat vähän eteenpäin, kun STM:n ja THL:n kädenväännön tuloksena ministeriö – ei siis THL – ohjeisti kuntia tarjoamaan koronatehostetta myös terveille henkilöille ilman

Lue artikkeli >>

Kyllä kansa tietää,

sanoi jo Veikko Vennamo aikoinaan. Nyt koronarokotuksissa on vastakkain kansan tahto ja asiantuntijat. Keskustelu työikäisten koronarokotuksista sai vauhtia viime päivinä. Keskiössä oli erityisesti sote-henkilökunnan rokotukset.

Lue artikkeli >>