Timo Vesikarin blogi

Omikron 2 – hyvä vai huono uutinen?

Eri puolilta maailmaa (57 maata ainakin) on raportoitu uuden omikronvariantin esiintymisestä. Käytän selvyyden vuoksi nimeä omikron 2. Oikeat nimet ovat omikron BA.1 ja omikron BA.2 (ja BA.3). Tämä vielä menettelee, mutta kun pinnan alta puskee alavariantti BA.1.1.59 niin on jo vaikeampi muistaa.

Ylipäänsä omikronin, 1 tai 2, alkuperää ei vieläkään tiedetä. Prof. Olli Vapalahti esitti heti ensimmäisten omikron-uutisten jälkeen marraskuussa 2021, että variantti on voinut kehittyä jossain immunovajavuuspotilaassa, esimerkiksi HIV-potilaassa. Tämä on edelleenkin monen mielestä uskottava selitys. Ongelma vain on, että potilasta 0 ei ole löydetty.

Vaihtoehtoisiakin selityksiä on. Kiinalaistutkijat (Beijingistä, ei Wuhanista) ovat selvittäneet eläinperäisten koronavirusten emäsjärjestyksiä ja ovat sitä mieltä, että omikronin kantaisä löytyy eläimistä, ehkä hiirestä. Mutaatiot ovat sellaisia, että ne ovat eduksi viruksen sopeutumisessa hiiri-isäntään, erityisesti tarttumiseen solun pinnan reseptoriin, jonka kautta virus pääsee solun sisään. Selitys kulkee niin, että ihmisen koronavirus tarttui ensin hiireen, muuntautui siellä ja hyppäsi takaisin ihmiseen.

Ihmisen koronavirus voi kyllä tarttua hiireen, kuten moniin muihinkin eläimiin. Minkkien tartunnat ovat tunnettuja Euroopassa ja minkkejä on paljon tapettu tämän vuoksi. Viruksen suora hyppy eläimestä ihmiseen on harvinaista (vaikka niin on väitetty Wuhanissa tapahtuneen), mutta jos kysymys on alun perin ihmisen koronaviruksesta, niin se on helpompi ymmärtää.

Genomitutkijat ovat myös päätelleet, että omikron 2:n kantamuoto oli olemassa yli vuosi sitten omikron 1:n kantamuodon kanssa. Miksi omikron 1 oli nopeampi ja aiheutti pandemia-aallon, on varmaan selittämättä. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että omikron 2 on jopa ohittamassa edeltäjänsä.

Tanskassa 82% omikroneista on jo varianttia 2. Tanska on eräänlainen koelaboratorio, jossa on tutkittu – ja näytetty – mitä tapahtuu, kun kaikki rajoitukset puretaan ja eletään kuin Ellun kanat. Tietenkin koronatapaukset, jotka melkein kaikki olivat omikronia, ryöpsähtivät nousuun. Nyt seuraavassa vaiheessa omikron 1 korvautuu tyypillä 2.

Tanskassa on tutkittu näiden virusten tarttuvuutta. Perheessä oleva koronatartunta tartuttaa toisen perheenjäsenen 29%:ssa tapauksista, jos aiheuttaja on omikron 1, mutta omikron 2:n kohdalla vastaava luku on 39%. Omikron 2 on siis tarttuvampi ja tämä ehkä riittää selittämään sen, että siitä tulee ajan mittaan valtavariantti.

Näin varmaan tilanne etenee Suomessakin lähiaikoina, kun kaikki rajoitukset puretaan. Omikron 2 jatkaa siitä, mihin omikron 1 jäi ja panee vähän paremmaksi: suuri osa ihmisistä sairastuu, mutta eivät kaikki. Työmaata jää vielä seuraavallekin ”omikron 3:lle” varsinkin, kun rokoteimmuniteetti hiipuu.

Seuraava variantti on siis entistä tartuttavampi, mutta ei pahempaa tautia aiheuttava. Taudinkuva on edelleen valtaosalla ylähengitystieinfektio eli flunssan kaltainen. Toki täytyy muistaa, että joukkoon mahtuu koko ajan vakavia tautitapauksia ja kuolemia. Kuitenkin voidaan kysyä, että jos tämä näin menee, niin ollaanko edelleen sillä tiellä, että korona on muuttumassa tavalliseksi hengitystieinfektioksi. Seuraava variantti ratkaisee paljon. Jos se on ”omikron 3”, eli lisää samaa sarjaa, niin hyvä on. Jos se on uusi delta, niin paha juttu.

Yksi mielenkiintoinen havainto on, että omikron 2 näyttää säilyvän hyvin pinnoilla. Se viittaa siihen, että kertakäyttökäsineitä ja käsidesiä ja maskeja tarvitaan edelleen. Käsien pesu nousee taas kunniaan.

Vaikka tauti lievenisi, niin se ei vielä ole tarpeeksi lievä eikä muuttuminen tavalliseksi flunssavirukseksi ole näköpiirissä. Viruksesta pitäisi edelleen päästä eroon, vaikka edes Suomessa. Tarvitaan täsmärokotuksia omikronia vastaan mielellään limakalvoille ja mielellään joukkorokotuksina mistä jo kirjoitinkin pari viikkoa sitten (Koronan loppupeli 25.1.2022).

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Onko korona jo kesyyntynyt?

Kun omikronvariantti ilmaantui loppuvuodesta 2021, ennakoin sen merkitsevän koronan kesyyntymisen alkua (Omikron on tullut jäädäkseen 14.12.2021). Omikron oli ensimmäinen koronaviruksen linja, jonka menestys ei perustunut

Lue artikkeli >>

HIV-rokote petti taas toiveet

Muutama päivä sitten (18.1.2023) lääkeyhtiö Janssen tiedotti, että se keskeyttää HIV-rokotteensa tutkimukset, koska viimeisessäkään tutkimuksessa rokotteella ei ollut tehoa. Toiveita kuitenkin oli, koska tutkimus oli

Lue artikkeli >>

Apua, kiinalaiset tulevat

Samalla kun Kiina poisti maan sisäiset matkustusrajoitukset, se päästi kansalaisensa taas pitkän tauon jälkeen matkustamaan ulkomaille. Kun korona on nopeasti levinnyt Kiinassa, niin varmaan matkalle

Lue artikkeli >>

Koronapommi laukeaa Kiinassa

Kiina on kovasti tapetilla sen jälkeen, kun koronarajoituksia höllennettiin marraskuussa mielenosoitusten jälkeen. Jotain oli pakko tehdä, ettei mielenosoitusten todellinen syy eli hallinnon vastustus tulisi liikaa

Lue artikkeli >>

Koronatilanne on vakaa (mutta huono)

”Koronatilanne on vakaa”, sanoi THL:n edustaja televisiohaastattelussa. Asiayhteys oli se, että raportointia voidaan vähentää ja koronakuolemien ilmoittamistapaa muutetaan. Ilmaisu on outo. Luulisi, että ”vakaa” tarkoittaisi

Lue artikkeli >>