Timo Vesikarin blogi

THL:n kaksoisrooli vaan jatkuu

Olen pitkin syksyä arvostellut blogissani THL:n koronarokotesuositusten nihkeää linjaa. Yhdestä asiasta THL:ää voi kuitenkin kiittää. THL:n sivustoilla olevat koronatilastot ovat selkeitä ja helppolukuisia ja ajantasaisia, vaikka lukuja ei kovin usein enää näekään valtamediassa. Otetaan THL:n sivuilta luvut 17.11.2022. Uusia PCR-testillä varmistettuja tartuntoja 7 vuorokauden aikana 12000 (näistä yli puolet 30-50-vuotiailla), sairaalahoidossa 920 henkeä, tehohoidossa 15, kuolemia viikon sisällä 260. Luvut ovat itse asiassa pysyneet melko lailla samoissa pitkin syksyä. Mitään suurta uutta epidemiapiikkiä ei ole ainakaan vielä noussut. On toki muistettava, että koko ajan rokotetaan riskiryhmiä, mikä hillitsee lukujen kasvua ainakin jonkin verran.

Ovatko tällaiset luvut vähän vai paljon? Minusta ne hyppivät silmille ja vaativat tekemään jotain. Kun STM:n ohjekirje viikon takaa kehotti sairaanhoitopiirejä tekemään jotain (vastoin THL:n suositusta), niin vastahankaisilta johtavilta lääkäreiltä tuli kahdenlaista reaktiota. HUS:in johtajaylilääkäri sanoi, että tilannetta täytyy seurata. Mitä ihmettä, eivätkö nämä luvut jo riitä? Maakuntien kapinalliset sairaanhoitopiirien johtajat sanoivat, että meillä on tärkeämpääkin tekemistä kuin rokotella terveitä ihmisiä. Taas mitä ihmettä, jos rokotuksilla esitetyt luvut vaikka puolittuisivat talveksi, olisi sillä merkitystä sairaanhoidon kantokyvylle koko maassa, puhumattakaan yksilöiden edusta. Vaikuttaa silti, että THL:n rokotenihilismiä tervehditään ilolla, kun mitään ei tarvitse alkaa tehdä.

Ulospäin hyvä syy edellä mainituille negatiivisille reaktioille on se, että THL:n asiantuntemusta tai arvovaltaa ei haluta haastaa ja ollaan mieluummin linjassa asiantuntijaorganisaation kanssa kuin poliittisesti johdetun ministeriön kanssa. Mutta THL:n arvovalta voi olla vaakalaudalla. Lääkärilehti 11.11. kirjoittaa pääkirjoituksessaan, että ”pelkkä epäilys (THL:n puolueettomuudesta) on THL:n ongelma”.

Kysymys on taas kerran omien tutkimusintressien ja rokotussuositusten antajien roolin ristiriidasta, josta THL on kärsinyt vuosikausia. Nyt asian nosti esille IS:n toimittaja, joka oli hankkinut haltuunsa tutkimusprotokollan väestön hybridi-immuniteetista (eli rokotusten ja sairastetun koronan yhteisvaikutuksesta syntyneestä immuniteetista), jossa päätutkija on sama kuin keskeinen henkilö rokotussuosituksissa. Tämä ei näytä hyvältä. Jommastakummasta roolista pitäisi luopua.

Tämän ei pitäisi olla edes vaikeaa, kun THL:lle on juuri perustettu mekanismi tutkimusten ja muiden tehtävien, kuten rokotussuositusten, erottamiseksi. Tänä vuonna aloittanut Finnish Vaccine Research on 51%:sti THL:n (tai sen taustalla Suomen valtion) omistuksessa. THL:n osuuden muodostaa yksikkö, jonka tehtävänä on tehdä rokotusten väestötason vaikuttavuustutkimuksia. Koronarokotusten ja infektioiden hybridi-immuniteetti ja sen antama rokotussuoja on juuri tätä ja sopisi ulkopuolisen mielestä hyvin tähän yksikköön. Miksi projektia ei ole laitettu uuteen yhtiöön?

Aikaa olisi ollut, sillä vaikka FVR on aloittanut vasta 1.9.2022, niin yhtiö perustettiin Finvac Oy:n nimellä jo 1.3.2022, ja THL:n osuuden tarkoitus oli silloinkin väestötason vaikuttavuustutkimukset. Aamulehti teki 13.11. jutun tästä tutkimusyksiköstä. Siinä näytti tutkimusjohtaja istuvan yksikseen konttorissaan Tampereella. Jutun mukaan projekteja ei juuri ollut.

THL:n näkökulmasta FVR:n tutkimusyksikkö on perustettu sitä varten, että voitaisiin erottaa ns. kaupalliset, eli lääkeyhtiöiden rahoittamat tutkimukset pois laitoksen ydintoiminnoista, erityisesti rokotteiden hankinnoista ja rokotussuosituksista. Heti kun tästä on (ehkä) päästy, ilmaantuu nyt uusi ongelma, laitoksen sisäinen ristiriita. THL:n kompurointi kaksoisroolinsa kanssa tuntuu aina vaan jatkuvan.

Tästä ei pääse selville vesille muuten kuin koko vyyhdin purkamisen kautta. On tuotava julkisuuteen koko hybridi-immuniteettiprojekti, siinä mukana olevien nimet, ja projektin laajuus ja kesto. Pelkät faktat siis. Mukana voi sitten olla omat kootut selitykset ja esitys ulospääsytiestä.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut

Lue artikkeli >>

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>