Timo Vesikarin blogi

Lapset kouluun – entä koronarokotukset?

Lasten koulut ovat alkaneet näennäisen normaalisti. Kukaan ei puhu maskeista tai turvaväleistä. TV:ssä helsinkiläisen ala-asteen rehtori sanoi, että meillä pestään käsiä, kun tullaan ulkoa sisälle. Se on hyvä tapa, jota on syytä kannattaa, mutta joka tuskin estää koronaa leviämästä kouluissa.

Tiukkoja rajoituksia – etäkoulusta puhumattakaan – ei varmaan kukaan kaipaa tässä vaiheessa kouluihin. On helppoa sanoa julkisuudessa ei vaikkapa maskeille. Ongelmat alkavat, kun pitäisi ottaa selkeästi kantaa jonkin puolesta – erityisesti lasten rokotusten puolesta.

Kun mRNA-rokotteet saivat myyntiluvan 5-11-vuotiaille lapsille loppusyksystä 2021, teki kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR Suomessa nahkapäätöksen: rokotetta suositeltiin vain riskiryhmiin kuuluville 5-11-vuotiaille. Päätös kyllä kumottiin jo kuukauden kuluttua, mutta edelleenkään rokotusta ei suositella mitenkään voimakkaasti, kampanjasta puhumattakaan. KRAR:n lastenlääkärijäsenet ovat olleet selvästi nihkeitä. On vaikea sanoa, miten paljon tämä heijastelee lastenlääkärien tahtoa yleisemmin.

Lopputulos kuitenkin on, että 5-11-vuotiaiden lasten koronarokotuskattavuus on jossain 30-40%:n maissa, eli paljon alhaisempi kuin teini-ikäisillä tai aikuisilla. Tilanne on sama monissa Euroopan maissa, esimerkkinä vaikkapa Tanska, kun taas toisissa, kuten Ruotsissa, lapsia ei ole rokotettu käytännöllisesti katsoen lainkaan. Euroopan johtava maa voi olla Espanja, jossa lasten infektiosairauksien asiantuntija, ystäväni Frederico Martinon-Torres sanoi haastattelussa jo keväällä kattavuuden olleen lapsilla 57%. Tähän voidaan siis päästä, jos asiantuntijat puhuvat selkeästi lasten rokotusten puolesta.

Lasten koronarokotusten perusteluna on kaksi asiaa. 1. Lasten oma suojeleminen taudilta ja 2. viruksen kierron vähentäminen ja sitä kautta riskiryhmien, kuten vanhusten suojaaminen. Samoja argumentteja käytetään lasten influenssarokotusten perustelemiseen. Huonosti sekin rokotus tosin toteutuu.

Haittavaikutusten pelko olisi ymmärrettävä syy kaikkeen rokotusintoon. Lasten rokotuksia on kuitenkin jo toteutettu niin laajasti, että voidaan sanoa, että mitään vakavia haittoja ei ole ilmennyt.

Lasten saama hyöty rokotuksesta ei Suomessa kovin hyvin näy, koska vakavia koronatapauksia on vähän eikä koronakuolemia ilmeisesti lainkaan. Vanhanmallisen rokotteen teho omikrontautia vastaan ei ole sekään kovin suuri. USA:ssa on todettu, että omikronaikana sairaalahoitoa vaativia koronatapauksia v. 2022 on ollut puolta vähemmän rokotetuilla kuin rokottamattomilla lapsilla, eli karkeasti hyöty on ollut 50%.

Lasten sairastuvuus koronaan on joka tapauksessa lisääntynyt omikronaikana. USA:ssa tänä vuonna virallisesti raportoiduista tapauksista 10,4% on ollut 5-14-vuotiailla ja 2,4% alle 5-vuotiailla. Myös WHO on äskettäin (päivitys 11.8.2022) kiinnittänyt huomiota lasten sairastumiseen ensimmäistä kertaa koko pandemian aikana. Vaikka virallista rokotussuositusta lapsille ei vielä ole annettu, niin maita on kuitenkin kehotettu harkitsemaan sitä. Erityisesti on kehotettu ottamaan huomioon väestötason hyödyt lasten rokotuksia harkittaessa.

Influenssasta tiedetään hyvin, että laajoilla lasten rokotuksilla pystytään epäsuorasti suojaamaan aikuisia ja riskiryhmiä. Sama logiikka varmaan toimisi koronassa, mutta tieteellinen todistaminen on nykytilanteessa vaikeaa.

Suomessa pitäisi asettaa selkeäksi rokotustavoitteeksi koronaviruksen kierron minimoiminen, sen lisäksi, että rokotuksilla pyritään suojaamaan vakavalta koronataudilta. Lapset ovat tärkeä osa viruksen kiertoa yhteisössä ja myös tästä syystä lapset pitäisi rokottaa mahdollisimman kattavasti. Koronatartuntojen ja lievien tautitapausten ehkäisyssä omikronspesifiset rokotteet varmaan ovat parempia ja näitä varmaan aikanaan tullaan tarjoamaan lapsille. Mutta jo nykyisetkin rokotteet toimivat melko hyvin.

Uusi lisämauste lasten koronarokotuksista käytävään keskusteluun on alle 5-vuotiaiden lasten rokottaminen. Sekä Pfizer/BioNTech että Moderna ovat osoittaneet jo vanhalla mRNA-rokotteella, että se toimii 6kk-5v ikäisillä lapsilla siinä kuin isommillakin eikä merkittäviä haittoja ole todettu. USA:n viranomaiset (FDA) istuivat tämän tiedon päällä 7kk ennen kuin myyntilupa äskettäin heltisi. Saa nähdä, miten suosituksi tämän ikäisten rokottaminen osoittautuu. Vakavaa koronaa esiintyy kuitenkin myös pikkulapsilla. Voi olla, että isossa kuvassa omikronin muuntautuminen johtaa siihen, että tauti painottuu entistä enemmän lapsiin.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Onko korona jo kesyyntynyt?

Kun omikronvariantti ilmaantui loppuvuodesta 2021, ennakoin sen merkitsevän koronan kesyyntymisen alkua (Omikron on tullut jäädäkseen 14.12.2021). Omikron oli ensimmäinen koronaviruksen linja, jonka menestys ei perustunut

Lue artikkeli >>

HIV-rokote petti taas toiveet

Muutama päivä sitten (18.1.2023) lääkeyhtiö Janssen tiedotti, että se keskeyttää HIV-rokotteensa tutkimukset, koska viimeisessäkään tutkimuksessa rokotteella ei ollut tehoa. Toiveita kuitenkin oli, koska tutkimus oli

Lue artikkeli >>

Apua, kiinalaiset tulevat

Samalla kun Kiina poisti maan sisäiset matkustusrajoitukset, se päästi kansalaisensa taas pitkän tauon jälkeen matkustamaan ulkomaille. Kun korona on nopeasti levinnyt Kiinassa, niin varmaan matkalle

Lue artikkeli >>

Koronapommi laukeaa Kiinassa

Kiina on kovasti tapetilla sen jälkeen, kun koronarajoituksia höllennettiin marraskuussa mielenosoitusten jälkeen. Jotain oli pakko tehdä, ettei mielenosoitusten todellinen syy eli hallinnon vastustus tulisi liikaa

Lue artikkeli >>

Koronatilanne on vakaa (mutta huono)

”Koronatilanne on vakaa”, sanoi THL:n edustaja televisiohaastattelussa. Asiayhteys oli se, että raportointia voidaan vähentää ja koronakuolemien ilmoittamistapaa muutetaan. Ilmaisu on outo. Luulisi, että ”vakaa” tarkoittaisi

Lue artikkeli >>