Timo Vesikarin blogi

Koronan välitilinpäätös

Johns Hopkins yliopisto Baltimoressa on kuuluisa terveystieteellisestä tutkimuksesta. Korona-aikana yliopisto on ottanut johtavan roolin tapausten ja kuolemien kirjaamisessa maailmanlaajuisesti. Yliopiston ajantasaiset tiedot koronaluvuista ovat olleet keskeisiä koronapandemian kokonaiskuvan hahmottamisessa.

Nyt Johns Hopkins yliopisto on ilmoittanut, että maaliskuun alusta 2023 se ei enää kerää koronatietoja. Eihän tällainen toiminta ole mikään yliopiston perustehtävä. Toisaalta pandemian kaltaisessa erikoistilanteessa Johns Hopkinsin aloitteellisuus ja aktiivisuus on ollut erityisen kiitettävää ja auttanut paljon koronan kokonaistilanteen hahmottamisessa. Yliopisto on saanut julkisuutta ja PR:ää, mutta nyt ehkä kiinnostus on laimenemassa.

Korona ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään. Johns Hopkinsin lopettaessa helmikuun 28. päivä oli USA:ssa diagnosoitu yli 100 miljoonaa tapausta ja todettu 1 119 000 koronakuolemaa. Vaikka koronatilanne oli koko maan keskiarvona ”vakaa”, korona oli selvässä nousussa esim. itärannikon suurissa osavaltioissa New Yorkissa ja New Jerseyssä. Mistään suvantovaiheesta ei siis oikein voi puhua.

Mutta ei hätää. Koronatilastojen päivittäjäksi on jo tullut Worldometer. Mikä tämä oikein on, on vaikea hahmottaa. Melkein liian hyvää ollakseen totta. Worldometer sanoo olevansa kansainvälinen tiimi, jolla ei ole poliittisia tai kaupallisia sidonnaisuuksia. Miten sellainen on mahdollista, jää vielä arvattavaksi. Mutta sivusto tuottaa reaaliaikaista terveystietoa koronasta ja monesta muustakin sairaudesta, ja paljon muuta.

Nyt kun tällainen runsauden sarvi on helposti käytettävissä, niin pysähdytään hetkeksi lukujen ääreen. Eri maiden koronatapausten määrien vertailu voi olla ongelmallista, koska luvut riippuvat testausaktiviteetista ja viime aikoina myös tilastoimatta jäävistä kotitesteistä. Mutta kuolema on yksiselitteinen ja selkeä tapahtuma, ja koronan liittäminen kuolemiin onnistuu varmasti useimmissa maissa. Vertaillaan siis koronakuolemia.

Koko maailmassa on 12.3.2023 mennessä rekisteröity 6 811 729 koronakuolemaa. Maittain tilaston kärki näyttää seuraavalta:

USA                   1 148 780

Brasilia               699 910

Intia                   530 781

Venäjä               393 549

Meksiko            333 235

Peru                  219 512

Britannia           207 695

Italia                 188 538

Saksa                169 857

Ranska              165 163

Indonesia         160 945

Iran                   144 956

Kolumbia          142 639

Argentiina        130 472

Espanja             119 618

Puola                119 030

Ukraina             111 298

Etelä-Afrikka   102 595

Turkki               101 492

Pelkät raa’at luvut sellaisenaan ovat pysäyttäviä. Ainakin nämä kuolemat ovat tapahtuneet. Jos diagnostiikassa tai raportoinnissa on ollut puutteita, niin korjaus tapahtuisi ylöspäin. Euroopan suurten maiden kuolleisuusluvut eivät ehkä tule yllätyksenä, koska niitä on seurattu mediassa. Latinalaisen Amerikan kuolemat ovat shokeeraavia, Brasilia ja Meksiko kärjessä. Mm. näistä maista on kokemusta siitä, miten valtionjohto on vähätellyt koronaa.

Suomi on selvinnyt varsin hyvin, jos verrataan vaikka lähinaapureihin, Skandinaviaan ja Baltiaan. Nämä kuolleisuusluvut ovat niitä kaunistelemattomia.

                             Koronakuolemien määrä        % väestöstä

Ruotsi                23 749                                             0,23%

Liettua               9 601                                               0,36%

Suomi                8 967                                               0,16%

Tanska               8 304                                               0,14%

Latvia                 6 203                                               0,39%

Norja                  5 213                                               0,09%

Viro                     2 946                                               0,22%

Nämä pohjoisten maiden ”pienet” luvut ovat väestön suhteutettuina samalla tasolla kuin edellisen taulukon isojen maiden: esim. USA:n luku on 0,34%, Britannian 0,30% ja Saksan 0,20%.

Selvästi matalampia koronakuolleisuuslukuja väestöön suhteutettuna on Aasian isoista maista: Japani 0,58% ja Korea 0,66%. Näin siitä huolimatta, että maissa on suuret vanhusväestöt. Toisaalta näissä maissa on ollut erityisen tiukat koronarajoitukset. Kiinan luvut antavat vielä odottaa, kun rajoitukset purettiin vasta äskettäin.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut

Lue artikkeli >>

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>