Timo Vesikarin blogi

Koronan hoitoa huppu päässä

Koronajuttuja lukiessa tulee kaiken aikaa vastaan uusia pöyristyttävyyksiä, joiden yhteinen nimittäjä on koronan vähättely. Alkusyksystä eräs tunnettu infektiolääkäri laukoi ilmeisen epäonnisesti, että meitä uhkaa triplaepidemia. Tätä on toistettu monissa yhteyksissä tarkoituksena häivyttää korona ja koronarokotusten kanssa tehdyt möhläykset. Kun liikkeellä on muka RS-virus, influenssa ja ties mitä muita viruksia, niin korona hukkuu joukkoon eikä sitä haluta korostaa.

Paitsi että ei ole mitään triplaepidemiaa. Suomessa on loka-marraskuussa ollut ja on edelleen selkeä koronaepidemia, joka olisi voitu taittaa, jos ei kokonaan estää, antamalla koronarokotukset oikea-aikaisesti. Koronaan kuolleiden lukua tältä ajalta ole saatavissa, mutta kokonaiskuolleisuus esim. viikolla 47 on pompannut ennätyslukemiin. Valistunut arvaus on, että se johtuu koronasta, mutta THL:n ynnä muiden selitys on, että kun vanhukset joutuvat hengitystieinfektion vuoksi sairaalaan, he usein kuolevat. Taas mainitaan influenssa ja RS-virus. Influenssaa ei kuitenkaan ole marraskuussa ollut hajatapauksia lukuun ottamatta. RS-virusta on esiintynyt pikkulapsilla. Euroopan (ECDC) tilastossa 2% RS-virustapauksista on ollut yli 65-vuotiailla. Tuskin tällä voidaan selittää vanhusten kuolleisuutta Suomessa.

Viikon ehdoton kukkanen on ollut TAYS:n infektiolääkärin lausunto, jonka mukaan sairaalaan hengitystieinfektion vuoksi joutuneita potilaita (lue: vanhuksia) ei testata koronan suhteen ”ellei testaamisella ole merkitystä potilaan hoidon kannalta”. Tämä on aika uskomatonta. Yliopistosairaalassa ei viitsitä tehdä virustestejä: Näin ollen sieltä ei voida antaa vastausta kysymyksiin, paljonko potilaita on koronan vuoksi sairaalassa tai kuinka moni on kuollut koronaan.

Paljon virusdiagnostiikkaa tehneenä tiedän, että vallitsee ikuinen kiista siitä, onko virusdiagnostiikasta hyötyä. Perinteisinä ongelmina on ollut kalleus ja hitaus: tuloksen tullessa potilas on joko parantunut tai kuollut. Nykyisin tilanne on toinen, on olemassa pikatestit ja myös PCR-diagnostiikka on tullut nopeammaksi ja paljon entistä halvemmaksi. Virusdiagnostiikkaa tarvitaan paitsi potilaan hoidon suuntaamiseksi (influenssapotilaille influenssalääke, koronapotilaille koronalääke) myös potilaiden eristämiseksi. Ei ole mitään järkeä panna koronapotilasta muiden potilaiden joukkoon tartuttamaan.

Ehkä TAYS:ssa ei ole kuultu pikatesteistä. Suosittelen, omakohtaista kokemusta löytyy. Kuka tahansa henkilökunnasta voi tehdä korona- ja influenssapikatestin niin, että kaikki osastolle tulevat potilaat testataan saman tien. Jopa lääkäri voi tehdä testin. Tähän pätee sama, mitä entinen laboranttini New Yorkissa tapasi sanoa: “this is so simple that even a doctor can do it”.

Tiedän kokemuksesta, että uuden asian toteuttaminen ei ole helppoa. Yritin ysärillä aloittaa rotaviruksen pikadiagnostiikkaa TAYS:n lastentautien poliklinikalla, jotta tiedettäisiin sairaalaanottamisvaiheessa olisiko lapsella tämä virus, jotta hänet voitaisiin eristää ja estää viruksen leviämistä osastolla. Tämäpä ei onnistunutkaan. Laboratoriohoitajien ja bioanalyytikkojen yhteisrintama sanoi, että testejä ei voi antaa kouluttamattomien tehtäviksi, mikä siirsi asian aina vähintään seuraavalle päivälle ja usein pidemmälle, kun otetut näytteet piti lähettää jonkun keskushävittämön kautta.

Luulisi, että nykyaika olisi jo viisaampaa ja että korona-, influenssa- ja RS-viruspikatestit pystyttäisiin tekemään myös erikoissairaanhoidossa. Tarve on ilmeinen, sekä hoidon että mahdollisen eristyksen vuoksi. Sen lisäksi on sanottava selkeästi, että diagnostiikka on myös itseisarvo lääketieteessä ja erityisesti yliopistosairaalatasolla.

Jotenkin tulee mieleen, että onkohan leväperäinen suhtautuminen koronadiagnostiikkaan jatkuma samalle ”salaliitolle”, jolla pyritään vähättelemään koronaa ja sen seurauksia. THL mokasi koronarokotusten aloittamisessa, tämä nyt on todettu moneen kertaan. Sen lisäksi kuitenkin myös Pirkanmaan hyvinvointialue oli hidas ja tehoton rokotusten järjestämisessä. Tähän kuvioon sopii hyvin, että sanotaan, että ei sillä ole niin väliäkään, vanhukset nyt vaan sairastuvat johonkin syysflunssaan ja jotkut kuolevat. Enempää ei tarvitse tietää.

Edellä oleva vuodatus johtuu vain siitä, että kirjoittaja on katkeroitunut emeritus. Sain rokotusajan niin myöhään, että ehdin siinä rytäkässä sairastaa koronan. Tuli taas omakohtaisesti koettua että korona ei ole mikä tahansa tavallinen flunssa.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut

Lue artikkeli >>

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>