Timo Vesikarin blogi

FVR – THL – STM -farssin uusi näytös

Juhannusuutisten sekaan oli ikään kuin ujutettu pikku juttu: Rokotteiden hankintapäätökset siirtyvät takaisin THL:lle. Hetkinen, miten tämä nyt näin menee? Ja miksi nyt? Juurihan nämä päätökset siirrettiin pois THL:ltä. Onko jokin muuttunut?

Tämän farssinäytelmän koko nimi on ”THL:n kaksoisrooli rokotetutkimusten toteuttajana ja rokotteiden ostopäätösten tekijänä”. Rokotetutkimukset tarkoittavat yhteistyötä rokotevalmistajien kanssa, eli THL tutkii ja lääketeollisuus rahoittaa. On helppo nähdä tässä ristiriita THL:n viranomaisaseman kanssa, kun THL päättää kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvista rokotuksista, ja hankkii tarvittavat rokotteet.

Miksi viranomaisen pitäisi ylipäätään tehdä kaupallista tutkimusyhteistyötä rokotevalmistajien kanssa? Ei mistään syystä. Useimmissa maissa tällainen ei ole mahdollista. Suomessa kuitenkin rokotetutkimusten tekeminen kirjattiin asetukseen THL:n (ent. KTL) tehtävistä joskus vuoden 1990 paikkeilla organisaatiouudistuksen yhteydessä. Silloin KTL-THL teki suuria Hib-rokoteprojekteja ja teki niiden yhteydessä havainnon, että tutkimukset tuottivat rahaa. Kun THL oli päässyt tämän valtion budjetin ulkopuolisen rahan makuun, niin siitä oli vaikea luopua, vaikka moraalinen ristiriita viranomaistehtävien kanssa oli ilmeinen.

Tilanne kärjistyi 2000-luvulla, kun kytkykauppa alkoi käydä häiritseväksi. Kytkentä toimi näin: Me (lääkeyritys, erityisesti GSK) ostamme teiltä (THL) tutkimuksia ja te ostatte meiltä rokotteita. Kytkös näkyy ainakin pneumokokkirokotteiden, HPV-rokotteiden ja sikainfluenssarokotteiden hankinnassa. Yksityiskohtia ei tässä kannata kerrata, mutta niihin kiinnitettiin enenevää huomiota mediassa. Olin itsekin äänekäs tässä asiassa, vaikka muistinkin huomauttaa omasta jääviydestäni. Perustamani ja johtamani Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskus oli tavallaan THL:n kilpailija, mutta se olisi myös ollut vaihtoehto tutkimusten tekemiselle ilman viranomaisasemaa.

Kohun myötä oikeuskanslerinvirasto ryhtyi selvittämään asiaa, ja selvityksen tuloksena rokotteiden hankintapäätökset siirrettiin vuonna 2011 THL:ltä sosiaali- ja terveysministeriöön (STM). Näin ollen THL saattoi jatkaa yritysyhteistyötä rokotetutkimuksissa rokotevalmistajien kanssa.

Käytännössä naamioverho oli ohut eikä hämännyt moniakaan. THL jatkoi osallistumista rokotehankintoihin kulissien takana, sillä STM:n oma asiantuntijuus oli tuolloin heikkoa eikä ole kovin vahva vieläkään. Hyvä esimerkki on vuodelta 2020, kun STM alkoi omatoimisesti selvittää Sputnik-koronarokotteen hankintaa Venäjältä aika hentojen tietojen varassa. Asiantuntijuuden suhteen THL voisi kyllä olla parempi vaihtoehto rokotteiden hankintapäätösten tekijäksi, mutta entäs se tutkimuspuoli?

Oikeuskansleri (miksi juuri tämä viranomainen?) jatkoi THL:ää koskevaa selvitystään viimeistään vuonna 2018 tarkoituksena eriyttää THL:n tekemä ”kaupallinen” rokotetutkimus omaksi yhtiökseen. Kuulostaa kätevältä ratkaisulta, joskin on vaikea kuvitella, ketkä henkilöt menisivät yhtiöön ja ketkä jäisivät THL:n organisaatioon, kun roolit ja tehtävät olivat aika paljon päällekkäisiä. Lisäksi yhtiön ponkaisu ihan tyhjästä olisi varmasti vaikeaa. Jossain vaiheessa on epäilemättä tähyilty Tampereen suuntaan, koska siellä oli jo valmis rokotetutkimusorganisaatio. Se piti vain jotenkin kaapata, mutta esteenä oli ainakin johtaja.

Tampereen yliopistolle tuli uusi ulkopuolinen hallinto vuoden 2019 alusta, ja minut erotettiin uudesta yliopistosta ja Rokotetutkimuskeskuksen johtajan paikalta lokakuussa 2019. Tärkein este THL:n kaappaukselle poistui sitä myöten. En tiedä, missä vaiheessa uusi yliopisto oli yhteydessä oikeuskansleriin tai THL:ään, tai päinvastoin. Kuitenkin jo alkuvuodesta 2020 Tampereen uuden yliopiston rehtori ilmoitti Rokotetutkimuskeskuksen henkilökunnalle, että perustetaan uusi valtion erityistehtäväyhtiö THL:n kanssa, ja Rokotetutkimuskeskus sulautetaan siihen.

Meni jonkin verran aikaa, mutta lopputulos oli, että syntyi FVR – Suomen Rokotetutkimus Oy, jonka osakkeista THL:llä on 51% ja Tampereen yliopistolla 49% (FVR – Suomen rokotetutkimus on uusi kummajainen 13.9.2022). Tampereelta tuli yhtiöön minulta viety rokotetutkimusorganisaatio, mutta mitä tuli THL:ltä? Runsaat myötäjäiset naimakaupoille. Oikeuskansleri järjesti valtion budjettiin 8 miljoonan euron ”pääomituksen” uudelle yhtiölle joulukuussa 2021. Jos uusi FVR tuottaa tappiota, niin tuo selkänoja antaa turvaa pitkäksi aikaa. Jos taas tulee voittoa, niin THL saa osake-enemmistönsä myötä osinkotuottoja, jotka voivat korvata sen, minkä se menettää luopumalla ”omista” rokotetutkimuksistaan. THL:n mahdolliset tulevat rokotetutkimukset voidaan hyvin siirtää FVR-yhtiön kautta toteutettaviksi.

Nyt kun juoni on viety loppuun, voidaankin rokotehankintapäätökset kotiuttaa takaisin THL:n tehtäväksi. Asiasta on järjestetty lausuntokierros kätevästi keskikesällä, joten lausunnoista ei varmaan koidu suurta haittaa. Tulos lienee se, että kun vanhan naamioverhon (STM) tilalle on saatu uusi (FVR), meno THL:ssä jatkuu entisellään.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut

Lue artikkeli >>

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>