Timo Vesikarin blogi

Apua, kiinalaiset tulevat

Samalla kun Kiina poisti maan sisäiset matkustusrajoitukset, se päästi kansalaisensa taas pitkän tauon jälkeen matkustamaan ulkomaille. Kun korona on nopeasti levinnyt Kiinassa, niin varmaan matkalle lähtee myös koronaa sairastavia tai koronapositiivisia henkilöitä. Siispä kaikki kiinalaiset koronatestiin maahan tullessa, sanovat nyt poliitikot ja ennen kaikkea EU. THL Suomessa tai ECDC Euroopassa ei ole pitänyt testaamista perusteltuna, ja tässä olen kyllä THL:n kanssa samoilla linjoilla.

Ensinnäkin ollaan myöhässä jo heti kättelyssä. Ei kannata sulkea tallin ovia, kun hevoset ovat karanneet. Kiinassa esiintyvät virukset ovat jo varmasti ehtineet myös Eurooppaan. Mutta Kiina ei ole ainoa maa, josta uusia koronaviruksia voi olla tulossa.

Mediassa on saanut paljon huomiota variantti XBB.1.5, jolla on vetävä nimi ”Kraken”. Se ei kuitenkaan ole tulossa Kiinasta vaan USA:sta tai Euroopasta. X tarkoittaa hybridivirusta, joka on kahden aikaisemman omikronvariantin risteytys. Sen lisäksi siinä on tarttumista edistävä risteytymisen jälkeen tullut mutaatio. Lopputulos on sekä entistä tarttuvampi että vasta-aineita välttelevä uusi virusmuunnos. XBB.1.15 ilmestyi USA:ssa, mahdollisesti New Yorkin osavaltiosta. USA:ssa sen osuus uusista koronatapauksista on jo yli 40%, Englannissa 4% ja muualla vähemmän. Pitäisikö siis kaikki USA:sta tulevat matkustajat panna koronatestiin? Varmaankin, mutta mitä sitten? Kyllä tämäkin virus on jo levinnyt Eurooppaan.

Kiinan uutuus on eri virus, BF.7. Se on ehkä kaikkein tarttuvin koronavirus tähän mennessä. On arvioitu, että yksi tartunnan saanut voi tartuttaa 10-18 muuta, kun aikaisemmilla omikroneilla vastaava luku on 4 tai 5. Suuri tarttuvuus selittää, miksi virus on levinnyt räjähdysmäisen nopeasti Kiinassa yhden kuukauden aikana. Toisaalta BF.7 ei ole aikaisempia ”vaarallisempi”, vaan kysymys on suurista tapausmääristä, jolloin joukkoon mahtuu paljon vakavia tapauksia ja kuolemia. Kiinassa nopeaa leviämistä selittää myös se, että väestön immuniteetti on heikko. Monet, varsinkaan vanhukset eivät ole saaneet rokotusta lainkaan ja rokotetut ovat saaneet huonompaa rokotetta kuin meillä. Ei ole mitenkään varmaa, että BF.7 leviäisi Suomessa kovin tehokkaasti. Sitä on jo Euroopan monissa maissa (UK, Saksa, Belgia, Ranska), mutta prosenttiosuudet ovat pieniä.

Rajojen sulkeminen sen enempää Kiinasta kuin USA:sta tuleville ei siis auta. En oikein usko, että maskeillakaan olisi suurta vaikutusta, kun uudet variantit ovat niin tehokkaita tartuttajia. Aina voi yrittää.

Tärkein kysymys liittyy taas kerran rokotuksiin: Suojaavatko koronarokotteet uusilta varianteilta XBB.1.5 ja BF.7? Varmasti sekä vanhat koronarokotteet että uudet varianttirokotteet antavat suojaa vakavalta taudilta. Tämä tiedetään tuoreesta kokemuksesta Singaporesta, johon BF.7-variantti on jo ehtinyt leviämään. Vaikka tapausmäärät kasvoivat, niin sairaalahoidot eivät lisääntyneet, kerrotaan Singaporesta.

Sekä XBB.1.5 että BF.7 ovat BA.5-variantin johdannaisia ja kun nykyisissä omikronrokotteissa on BA.4/BA.5, niin voisi olettaa, että jonkin verran ristisuojaa tartuntaa vastaan syntyisi rokottamalla. Toistaiseksi tällä rokotteella on annettu tehosteita vain vanhoille henkilöille, mutta työikäisten rokottaminen ei ole vieläkään päässyt alkamaan. Toivottavasti uudet variantit panevat vauhtia rokotuksiin.

Yksi tehoste varianttirokotteella on hyvä, mutta kaksi voisi olla parempi, jos halutaan syntyvän paljon vasta-aineita uusia omikronmuunnoksia vastaan. Kannattaisi varmaan tutkia ja kokeilla. Tuntuu takaperoiselta, että pystytetään maahantuloesteitä ja annetaan maskisuosituksia, jos asiaan pystyttäisiin vaikuttamaan lisäämällä rokotuksia. Toisaalta kilpajuoksua uusien omikronvarianttien ja niihin tepsivien rokotteiden kehittämisessä täytyy epäilemättä jatkaa. Uusien kehitettävien rokotteiden antamiseen tulevaisuudessakin pitää varautua.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut

Lue artikkeli >>

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>