Timo Vesikarin blogi

Tuhkarokkorokote ja COVID-19: aihe jatkaa eloaan

Kirjoittelin v. 2020 muutaman kerran siitä, miten tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko (MPR) -rokote näyttää antavan jonkin verran suojaa koronaa vastaan. Ennustin myös, että kun oikeat täsmärokotteet koronaa vastaan tulevat, niin tämä aihe jää unohduksiin. Näin juuri on tapahtunutkin.

Juttu alkoi siitä, kun aika pian koronapandemian alussa huomattiin, että lapset eivät sairastu, tai jos sairastuvat, niin tauti on usein lievä. Tämän yhdistäminen lasten tuhkarokkorokotukseen alkuvuodesta 2020 oli idea, jolla on useampia isiä. Itse perusajatus, että tuhkarokkorokotus antaa epäsuoraa suojaa muitakin lasten infektioita vastaan, on peräisin tanskalaiselta Peter Aabylta tutkimuksista Guinea-Bissaussa monia vuosia aikaisemmin.

Oli myös havaintoja, että muutkin rokotukset voivat antaa epäsuoraa suojaa koronaa vastaan. Listalla oli poliorokotus, influenssarokotus ja hinkuyskä-kurkkumätä-tetanus rokotus (PDT). Kaikissa on varmasti jotain perää, mutta MPR-rokotuksen vaikutus näytti selvimmältä. Kirjoitin siis aiheesta mm. elokuussa 2020 (”MPR-rokotus auttaa koronaan” 25.8.2020) ja esitin muita siteeraten syyksi ns. luonnollista immuniteettia (innate immunity), jota rokotukset ”kouluttavat”. Käytännössä sovellutus ennen koronarokotteiden valmistumista olisi voinut olla antaa ylimääräinen annos MPR-rokotetta aikuisille.

Asiasta kirjoitettiin vähän mm. Hesarissa ja Lääkärilehdessä. Eräät suomalaiset asiantuntijat sanoivat kysyttäessä, että he ”eivät usko” tähän. Ja pian aihe unohtui, kun koronarokotukset aloitettiin.

MPR-rokotuksen vaikutusta koronaan on tutkittu nyt myös aikuisilla. Ruotsalaisessa tutkimuksessa Sahlgrenska-sairaalassa Göteborgissa 5905 työntekijää jaettiin sen mukaan, olivatko he saaneet MPR-rokotuksen äskettäin (työn yhteydessä) vai eivät. (Kaikki varmaan olivat saaneet rokotuksen lapsena.) Työntekijöistä 5100 oli naisia ja 805 miehiä. Naisia ylimääräinen MPR-rokotus ei suojannut, mutta miehillä COVID-19 taudin riski pieneni puoleen ja tulos oli tilastollisesti merkitsevä (9=0,0006). (Lundberg ym. Vaccine 2021;22:4414-8.)

Brasiliassa on menossa sairaalatyöntekijöiden prospektiivinen tutkimus, jossa 18-60-vuotiaat tutkimuksen osanottajat saavat joko MPR-rokotuksen (1 tai 2 annosta) tai lumerokotuksen. Väliaikaraportin mukaan tulokset näyttävät jo nyt selkeiltä. MPR-rokotus ei suojaa koronatartunnalta, mutta suojaa taudilta. Yhden rokotuksen suoja COVID-19 tautia vastaan on tässä vaiheessa 48% ja vaikeaa tautia vastaan 76%. Kaksi MPR-rokotusta ei juuri enää paranna suojaa: vastaavat luvut 2 rokotusta saaneilla ovat 51% ja 78%. On mielenkiintoista nähdä nämä tulokset lopullisessa julkaisussa. Kuitenkin jo tämän perusteella on ilmeistä, että sairaalatyöntekijöiden MPR-tehoste on hyödyllinen. Suomessa armeijan käyvät miehet ja naiset ovat saaneet MPR-tehosteen palvelusajan alussa. Tällä on siis epäilemättä merkitystä nuorten ihmisten koronasuojalle Suomessa.

Tuhkarokkorokote ja koronarokote voidaan myös kytkeä yhteen. Tällöin tuhkarokkorokotuksen antama epäspesifinen koronasuoja tulisi mukaan koronan täsmärokotukseen.

Ranskalainen iso tutkijaryhmä, seniorinaan Frédérick Tangy, on kehittänyt ja nyt julkaissut muunnellun tuhkarokkorokotteen, johon on liitetty korona S-antigeeni. Tuhkarokkovirusta on yritetty käyttää koronarokotteen kantajana aikaisemminkin, mutta tämä näyttää realistisemmalta, sillä siinä tuhkarokon ”Schwartz”-rokotekanta, jota käytetään hyvin laajalti maailmalla, ja joka on myös MPR-rokotteen osa. Rokotteeseen on liitetty koko koronan piikki (S)-proteiinin genomi ja se ilmentää tehokkaasti sekä piikkiproteiinia että kasvaa kuten normaali tuhkarokkorokote. Koe-eläimissä syntyy sekä voimakas vasta-ainetuotanto, että Th1-tyyppinen soluvälitteinen immuniteetti, mikä suojaa koronalta. Ristisuojaa tuntuu olevan kaikkiin tutkittuihin variantteihin. (Frantz ym. Nature Communications 1 November 2021.)

Tässä olisi oiva aikuisten tuhkarokkorokote yhdistettynä hyvin tehokkaaseen koronarokotteeseen. MPR-rokote on sikäli ylenmääräinen, että sikotauti- ja vihurirokko-osioita ei oikeastaan tarvita aikuisilla, vaan pelkkä tuhkarokkorokote riittää. Koska tämä yhdistelmä on niin lähellä nykyistä tuhkarokko (Schwartz) rokotetta, sen saaminen tuotantoon ja käyttöön voisi olla hyvinkin mahdollista.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut

Lue artikkeli >>

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>