Timo Vesikarin blogi

FVR – Suomen rokotetutkimus on uusi kummajainen

Maaliskuussa (Finvac Oy 3.3.2022) kirjoitin aika kriittisesti vasta perustetusta Finvac Oy:stä, johon Tampereen korkeakoulusäätiö oli luovuttanut alihintaan (49% osuutta vastaan) entisen Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen ja jonka enemmistöomistajaksi (51% osuudella) tuli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Jo silloin näytti siltä, että rokotetutkimuskeskus tekee kaiken tuottavan työn, eli kliiniset rokotetutkimukset ja THL tulee loisimaan sen kylkeen. THL toi kuitenkin naimakaupan myötäjäisinä 8 miljoonan euron pääomituksen valtiolta. Mistä nämä rahat löytyivät, onkin melkoinen mysteeri.

Nyt kuvaa on hämärretty entisestään, kun on kerrottu, että Finvacin toimintaa jatketaan FVR – Suomen rokotetutkimus -nimen alla. FVR tulee sanoista Finnish Vaccine Research, mutta voi se tarkoittaa muutakin. Google antaa vaikkapa flash video recordin tai patteriventtiili FVR:n, joten lyhenne ei ole ainutlaatuinen. Toisaalta FVR-lyhenteen taakse piiloutuminen (esim. yhtiön sähköpostiosoitteessa) tuo soinniltaan mieleen vaikkapa Venäjän ulkomaantiedustelupalvelun SVR:n.

Oman sivustonsa mukaan ”FVR – Suomen rokotetutkimus on maaliskuussa 2022 toimintansa aloittanut kaupalliseen rokotetutkimukseen erikoistunut valtion erityistehtäväyhtiö. Sen tausta on vahvassa Tampereen Korkeakoulusäätiöltä ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta siirtyvässä rokotetutkimusosaamisessa.” Tuntuu lähinnä irvokkaalta kuulla Tampereen korkeakoulusäätiön nimi tässä yhteydessä, kun tämä uusi vuonna 2019 ilmaantunut organisaatio on nimenomaan tuhonnut Tampereen rokoteosaamista.

Kerrataanpa vähän historiaa. Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus oli pitkälti Timo Vesikarin projektien summa. Perustan muodostivat 2000-luvun taitteen suuret rotavirusrokotetutkimukset, jotka olivat sekä tieteellisesti että taloudellisesti palkitsevia. Kasvanut maine ylti muihinkin rokotteisiin ja rokotevalmistajiin. Näin olisi voinut jatkaakin, mutta halusin Tampereen yliopistolle vahvemman aseman näissä tutkimuksissa ja ehdotin vuonna 2004 yliopiston rokotetutkimuskeskuksen perustamista. Näin tapahtuikin ja syntyi tämänniminen erillisyksikkö.

Tilanne oli win-win. Yliopisto sai vuosittain tuloja yleiskustannuslisän muodossa (2010-luvulla keskimäärin 0,6 miljoonaa euroa vuodessa), mutta muu tuotto voitiin käyttää akateemiseen tutkimustyöhön rokotetutkimuskeskuksen laboratoriossa. Tutkimuskohteena oli erityisesti rotavirus ja muut ripulitautivirukset sekö pitkäaikaisena hankkeena rotavirus-norovirus-yhdistelmärokotteen kehittäminen.

Kun aika kului, henkilökohtaisten kontaktien ja ansioiden merkitys uusien kliinisten rokotetutkimusten ”saamisessa” väheni. Niinpä jotkut rokotetutkimuskeskuksen työntekijät uskoivat voivansa ”pyörittää” keskusta ilman minuakin ja olivat mukana, kun vuonna 2019 vallan ottanut uusi Korkeakoulusäätiö syrjäytti minut rokotetutkimuskeskuksen johdosta ja painosti eroamaan yliopistolta.

Sen jälkeen Korkeakoulusäätiön raivo kohdistui ennen kaikkea tutkimuslaboratorioon ja rokotetutkimuskeskuksen tiloihin -siis symboliikkaan. Rokotetutkimuskeskuksen laboratorio ajettiin systemaattisesti alas ja viimeiset työntekijät lähtivät keväällä 2022. Yliopiston johto kielsi edes puhumasta rotavirus-norovirus yhdistelmärokotteesta, jonka kehitys oli ollut yksi vanhan Tampereen yliopiston tutkimuksen keihäänkärki. Rokotetutkimuskeskuksen erilliset tilat osoitteessa Biokatu 10 sananmukaisesti tuhottiin. Kirjat pantiin roviolle, kuten natsi-Saksassa, monet kalusteet särjettiin ja vanhat diat tuhottiin.

Tämä Korkeakoulusäätiö sanoo nyt siirtävänsä rokotetutkimusosaamista uuteen FVR-yhtiöön. Ei sillä ole mitään siirrettävää. Samanaikaisesti FVR käyttää härskisti markkinoinnissaan vanhasta tutkimuslaboratoriosta otettua valokuvaa. Tarkoitus on kai harhauttaa rokotetutkimusten osanottajia uskomaan, että osallistumalla he tukisivat tiedettä.

Kun aikaisemmin kliinisten rokotetutkimusten tuotolla tuettiin rokotekehitystä, niin sen tilalle on tullut THL:n rutiinitehtävien tukeminen. FVR:n sivut mainitsevat jo yleisessä käytössä olevien rokotteiden vaikuttavuus- ja turvallisuusselvitykset ja rokotteilla ehkäistävien tautien tautitaakan tutkimukset. Nämä ovat hommia, joita THL:n pitäisi joka tapauksessa tehdä, mutta ilmeisesti ne voidaan nyt siirtää FVR:n mahdollisilla tuotoilla rahoitettaviksi. Saa nähdä, miten käy.

Ai niin, se osoite. Ennen oli Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen toimitila osoitteessa Biokatu 10, ja sen korkeakoulusäätiö halusi tuhota. Nyt on ilmaantunut FVR:n pääkonttori osoitteeseen Peltokatu 26, Googlen kartan mukaan Tammelan Alkon lähelle. Ei kuulosta parannukselta.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut

Lue artikkeli >>

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>