Timo Vesikarin blogi

Trumpin ihmeparaneminen ja vasta-ainehoito

Presidentti Trumpin Covid-19 tauti on ollut viikon mediahuomion keskipisteenä. Mukana on paljon show-meininkiä. Trump on pyrkinyt esiintymään fyysisesti vahvana miehenä, joka kykenee voittamaan koronankin. Presidentin lääkäri(t) ovat antaneet väritettyjä ja välillä ylioptimistisia lausuntoja.

Mikään ei kuitenkaan muuta sitä, että Trump pääsi yllättävän nopeasti pahimman yli. Hän sairastui kohtalaisen selvillä oireilla torstaina 1.10., oli seuraavana päivänä lisähapen tarpeessa ja siirrettiin sairaalaan Epäilemättä hänellä oli pneumonia, vaikka tietoa keuhkolöydöksistä ei ole julkaistukaan. Riskitekijöitä oli ainakin yli 70 vuoden ikä, miessukupuoli, ylipaino ja verenpainetauti. Ei siis näyttänyt hyvältä perjantaina.

Seuraavana päivänä oli ilmeistä, että jotain oli tapahtunut. Ei kuumetta, ei lisähappea, positiivisia viestejä. Sunnuntaina potilas lähti autoajelulle, ilmeisen euforisena. Ehkä annetusta kortisonista (deksametasonista) johtuen.

Trump oli saanut nyt jo hyväksyttyä remdesiviiriä ja kokeellista monoklonaalista vasta-ainetta. Remdesiviiri lyhentää sairauden kestoa keskimäärin 15 vuorokaudesta 11 vuorokauteen (jos potilas pysyy hengissä). Tehokas lääke, mutta ei mikään ihmehoito.

Vahvin selittävä tekijä nopeaan suotuisaan kehitykseen on annettu monoklonaalinen vasta-aine. Kysymyksessä oli Regeneronin valmistama REGN-COV2-”koktaili”, jossa on kahta monoklonaalista vasta-ainetta, jotka kohdistuvat koronaviruksen S-proteiinin kahteen eri epitooppiin (tällä pyritään varmistamaan, että virus ei kehitä mutantteja, joihin vasta-aine ei tehoaisi).

Kriitikot sanovat, että tällaista kokeellista hoitoa ei olisi pitänyt antaa, vaikka tulokset puhuvat puolestaan. REGN-COV2 on jo jonkin aikaa ollut kliinisissä tutkimuksissa, joita tosin ei ole kunnolla julkaistu vertaisarvioidussa lehdessä. Kuitenkin – kuin sattumalta – Regeneron oli juuri ennen presidentin sairastumista 29.9. julkaissut lehdistötiedotteen tutkimuksissa olleiden 275 potilaan välianalyysista. Ehkä Trumpin lääkärit olivat sen lukeneet tai sana oli vain kulkenut.

Tutkimuksessa oli todettu, että varsinkin suuri annos (8g) vasta-ainetta annettuna potilaille, joilla tauti oli alkuvaiheessa ja joille ei vielä ollut kehittynyt Covid-19 vasta-aineita, lyhensi merkittävästi taudin kestoa ja pienensi mitattavia viruspitoisuuksia. Taudin keston lyhenemä oli 13 vuorokaudesta 7 vuorokauteen. Muita taudin vaikeusasteen mittareita ei tiedotteessa julkaistu.

Avainsana on varmaan nopea hoidon aloitus ja näin juuri Trumpin tapauksessa tehtiin. Nopea aloitus on virustautien lääkehoidon periaate muutenkin. Oseltamiviiri tehoaa hyvin influenssaan, mutta hoito on aloitettava ensimmäisen 24h aikana. Samoin vesirokon ja vyöruusun lääkehoito on aloitettava ensimmäisen vuorokauden kuluessa, jotta merkittävä hyöty saavutettaisiin.

Tuskin Regeneron voi hoidolleen saada tämän parempaa mainosta. Kysymyksiä toki jää. Suurempi annos vasta-ainetta oli parempi kuin pieni. Epäilemättä suuri annos maksaa enemmän. Muutenkin monoklonaaliset vasta-aineet ovat kalliita ja tulevaa hoidon hintaa voi vain arvailla.

REGN-COV2 kliininen tutkimus jatkuu ja jo 2000 potilasta on mukana. Ehkä jo pian on odotettavissa sekä julkaisu että myyntilupahakemus. Silti lääkkeen saaminen tavallisen potilaan ulottuville kestää kauan ja hinta voi muodostua kompastuskiveksi. Trumpin tapauksessa kysymyksessä oli ”compassionate ” use, mutta tähän ei hoitavilla lääkäreillä ole muuten mahdollisuuksia.

Silti kritiikki ”kokeellisen” hoidon antamisesta ei ole oikein perusteltua. Monoklonaaliset vasta-aineet ovat yleensä turvallisia hoitoja ja niin varmaan tässäkin tapauksessa oli. Hoitavat lääkärit eivät ottaneet suurta riskiä ja onnistuivat hämmästyttämään koko maailman.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Toivotaan, toivotaan koronastrategia

Sanna Marin ja hänen hallituksensa osoittivat todellista johtajuutta tasan kerran koronaepidemian aikana, maaliskuusssa 2020. Valmiuslaki ja Uudenmaan sulku olivat sen verran näyttäviä toimenpiteitä, että ihmiset

Lue artikkeli >>

Kansalliset koronarokotteet

Koronapandemian alussa vuonna 2020 vallitsi suuri epätietoisuus siitä, miten rokotteiden kehitys uutta koronavirusta vastaan tulisi tapahtumaan ja ennen kaikkea siitä, mikä tie johtaisi menestykseen. Perinteisillä

Lue artikkeli >>

Koronassa ei synny laumasuojaa

Kirjoitin 17.12.2020 blogin otsikolla ”Entä jos korona käyttäytyy kuin rotavirus”. Tuolloinen ennustus näyttää monessa suhteessa pitävän paikkansa. Rotavirusrokotukset aloitettiin Amerikoissa vuonna 2006 ja Suomessa vuonna

Lue artikkeli >>