Timo Vesikarin blogi

Tuhkarokkorokote ja COVID-19: aihe jatkaa eloaan

Kirjoittelin v. 2020 muutaman kerran siitä, miten tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko (MPR) -rokote näyttää antavan jonkin verran suojaa koronaa vastaan. Ennustin myös, että kun oikeat täsmärokotteet koronaa vastaan tulevat, niin tämä aihe jää unohduksiin. Näin juuri on tapahtunutkin.

Juttu alkoi siitä, kun aika pian koronapandemian alussa huomattiin, että lapset eivät sairastu, tai jos sairastuvat, niin tauti on usein lievä. Tämän yhdistäminen lasten tuhkarokkorokotukseen alkuvuodesta 2020 oli idea, jolla on useampia isiä. Itse perusajatus, että tuhkarokkorokotus antaa epäsuoraa suojaa muitakin lasten infektioita vastaan, on peräisin tanskalaiselta Peter Aabylta tutkimuksista Guinea-Bissaussa monia vuosia aikaisemmin.

Oli myös havaintoja, että muutkin rokotukset voivat antaa epäsuoraa suojaa koronaa vastaan. Listalla oli poliorokotus, influenssarokotus ja hinkuyskä-kurkkumätä-tetanus rokotus (PDT). Kaikissa on varmasti jotain perää, mutta MPR-rokotuksen vaikutus näytti selvimmältä. Kirjoitin siis aiheesta mm. elokuussa 2020 (”MPR-rokotus auttaa koronaan” 25.8.2020) ja esitin muita siteeraten syyksi ns. luonnollista immuniteettia (innate immunity), jota rokotukset ”kouluttavat”. Käytännössä sovellutus ennen koronarokotteiden valmistumista olisi voinut olla antaa ylimääräinen annos MPR-rokotetta aikuisille.

Asiasta kirjoitettiin vähän mm. Hesarissa ja Lääkärilehdessä. Eräät suomalaiset asiantuntijat sanoivat kysyttäessä, että he ”eivät usko” tähän. Ja pian aihe unohtui, kun koronarokotukset aloitettiin.

MPR-rokotuksen vaikutusta koronaan on tutkittu nyt myös aikuisilla. Ruotsalaisessa tutkimuksessa Sahlgrenska-sairaalassa Göteborgissa 5905 työntekijää jaettiin sen mukaan, olivatko he saaneet MPR-rokotuksen äskettäin (työn yhteydessä) vai eivät. (Kaikki varmaan olivat saaneet rokotuksen lapsena.) Työntekijöistä 5100 oli naisia ja 805 miehiä. Naisia ylimääräinen MPR-rokotus ei suojannut, mutta miehillä COVID-19 taudin riski pieneni puoleen ja tulos oli tilastollisesti merkitsevä (9=0,0006). (Lundberg ym. Vaccine 2021;22:4414-8.)

Brasiliassa on menossa sairaalatyöntekijöiden prospektiivinen tutkimus, jossa 18-60-vuotiaat tutkimuksen osanottajat saavat joko MPR-rokotuksen (1 tai 2 annosta) tai lumerokotuksen. Väliaikaraportin mukaan tulokset näyttävät jo nyt selkeiltä. MPR-rokotus ei suojaa koronatartunnalta, mutta suojaa taudilta. Yhden rokotuksen suoja COVID-19 tautia vastaan on tässä vaiheessa 48% ja vaikeaa tautia vastaan 76%. Kaksi MPR-rokotusta ei juuri enää paranna suojaa: vastaavat luvut 2 rokotusta saaneilla ovat 51% ja 78%. On mielenkiintoista nähdä nämä tulokset lopullisessa julkaisussa. Kuitenkin jo tämän perusteella on ilmeistä, että sairaalatyöntekijöiden MPR-tehoste on hyödyllinen. Suomessa armeijan käyvät miehet ja naiset ovat saaneet MPR-tehosteen palvelusajan alussa. Tällä on siis epäilemättä merkitystä nuorten ihmisten koronasuojalle Suomessa.

Tuhkarokkorokote ja koronarokote voidaan myös kytkeä yhteen. Tällöin tuhkarokkorokotuksen antama epäspesifinen koronasuoja tulisi mukaan koronan täsmärokotukseen.

Ranskalainen iso tutkijaryhmä, seniorinaan Frédérick Tangy, on kehittänyt ja nyt julkaissut muunnellun tuhkarokkorokotteen, johon on liitetty korona S-antigeeni. Tuhkarokkovirusta on yritetty käyttää koronarokotteen kantajana aikaisemminkin, mutta tämä näyttää realistisemmalta, sillä siinä tuhkarokon ”Schwartz”-rokotekanta, jota käytetään hyvin laajalti maailmalla, ja joka on myös MPR-rokotteen osa. Rokotteeseen on liitetty koko koronan piikki (S)-proteiinin genomi ja se ilmentää tehokkaasti sekä piikkiproteiinia että kasvaa kuten normaali tuhkarokkorokote. Koe-eläimissä syntyy sekä voimakas vasta-ainetuotanto, että Th1-tyyppinen soluvälitteinen immuniteetti, mikä suojaa koronalta. Ristisuojaa tuntuu olevan kaikkiin tutkittuihin variantteihin. (Frantz ym. Nature Communications 1 November 2021.)

Tässä olisi oiva aikuisten tuhkarokkorokote yhdistettynä hyvin tehokkaaseen koronarokotteeseen. MPR-rokote on sikäli ylenmääräinen, että sikotauti- ja vihurirokko-osioita ei oikeastaan tarvita aikuisilla, vaan pelkkä tuhkarokkorokote riittää. Koska tämä yhdistelmä on niin lähellä nykyistä tuhkarokko (Schwartz) rokotetta, sen saaminen tuotantoon ja käyttöön voisi olla hyvinkin mahdollista.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Onko tämä THL:n salaliitto?

Ilkka Remeksen Tornado rönsyilee mielestäni vähän liikaakin, muta seasta löytyy yllättäviä helmiä. Tässä pari lainausta. ”Laitan aineiston joukkoon THL:n pomojen välisten puhelujen sisältöjä. — Totuus

Lue artikkeli >>

THL:n kaksoisrooli vaan jatkuu

Olen pitkin syksyä arvostellut blogissani THL:n koronarokotesuositusten nihkeää linjaa. Yhdestä asiasta THL:ää voi kuitenkin kiittää. THL:n sivustoilla olevat koronatilastot ovat selkeitä ja helppolukuisia ja ajantasaisia,

Lue artikkeli >>

Lääkärin määräyksellä

Väestön koronarokotukset liikahtivat vähän eteenpäin, kun STM:n ja THL:n kädenväännön tuloksena ministeriö – ei siis THL – ohjeisti kuntia tarjoamaan koronatehostetta myös terveille henkilöille ilman

Lue artikkeli >>

Kyllä kansa tietää,

sanoi jo Veikko Vennamo aikoinaan. Nyt koronarokotuksissa on vastakkain kansan tahto ja asiantuntijat. Keskustelu työikäisten koronarokotuksista sai vauhtia viime päivinä. Keskiössä oli erityisesti sote-henkilökunnan rokotukset.

Lue artikkeli >>