Timo Vesikarin blogi

Taas kärvistellään koronarokotteita odottaessa

Kun ensimmäiset koronarokotukset aloitettiin tammikuussa 2021, oli tahti hidas. Rokotteita ei saatu Suomeen niin nopeasti kuin olisi toivottu ja rokotusten antamisjärjestys noudatti tiukkaa suunnitelmaa (mikä oli hyvä). Rokotusta odottaville THL:n neuvo oli, että tässä nyt vaan kärvistellään. Se ei paljoa lohduttanut tilanteessa, jossa ilman rokotteita ja lääkkeitä vanhojen ihmisten kuolemanvaara oli kaiken aikaa läsnä.

Vaikka tilanne on nyt parempi, on ilmassa kärvistelyn tuntua ainakin riskiryhmillä. Korona ei ole hävinnyt mihinkään, vaan pikemmin päinvastoin. Kun THL ja STM lopettivat koronatiedotustilaisuuksien pitämisen toukokuussa, viestinä oli, että koronatapaukset laskevat ja virus jää kesätauolle. Viestiä täydensi se, että televisiossa lopetettiin koronalukujen ilmoittaminen. Näin saatiin aikaan ”poissa silmistä, poissa mielestä” -ilmiö, ja ihmiset ovat muuttaneet käyttäytymistään kuin mitään koronaa ei enää olisi.

Hesarin pitkästä aikaa 1.7.2022 julkaisema kooste ”koronatilanne 30.6. mennessä” kertoo jotain ihan muuta. Ilmaantuvuusluku 2 viikon aikana on 365 eli edelleen korkea ja näyttäisi olevan nousussa. Sairaalahoidossa oli 464 potilasta, joista teholla 15. Kahden viikon aikana kuolleita oli 104, eli joka päivä kuolee 7-8 henkeä koronaan.

Suomi on koronan ilmaantuvuudessa eurooppalaista keskitasoa ja vaikkapa Saksassa ja Ranskassa luvut ovat selkeästi korkeammat. Toisaalta Suomessa luku voi olla keinotekoisen matala, koska kotitesteillä todettuja tapauksia ei tilastoida. Suomen lailla monissa Euroopan maissa tapaukset näyttävät kääntyneen nousuun, mikä tietenkään ei ole ihme, kun kaikki rajoitukset on poistettu. Joka tapauksessa koronan kesäloma, jos sellaista oli, näyttää olevan ohi.

Rajoituksia ei ehkä kukaan kaipaa, mutta rokotuksia kyllä. Rokotukset ovat kuitenkin ainoa kunnon tapa koronan torjumiseen. Hesarin 30.6. tilaston mukaan tilanne Suomessa on hyvä: 2 rokotetta saaneita on yli 12 vuotiaista 86,4% ja yli 70-vuotiaista 96,1%. Yli 70-vuotiaista on kolmannen rokotuksen saanut 90,2%. Näistä rokotuksista on kuitenkin kulunut aikaa, usein yli puoli vuotta, eikä suoja enää pidä.

Nelosrokotusten antamista on THL sitkeästi pihdannut ja sen on saanut noin 7% väestöstä. Kohderyhmänä ovat olleet yli 80-vuotiaat ja eräät korkean riskin omaavat sitä nuoremmat. Olen kirjoittanut tarpeesta laajentaa nelosrokotuksia ensin 70-80-vuotiaisiin ja sitten 60-70-vuotiaisiin jo keväällä (Taas liian vähän ja liian myöhään 5.4.2022).  Samaa ovat sittemmin sanoneet mm. perhe- ja peruspalveluministeri sekä tasavallan presidentti, edelleen turhaan.

Nelosrokotusten jarruttamista on perusteltu sillä, että uusi omikron-spesifinen koronarokote on tulossa ja rokotuksia ehkä toteutettaisiin tällä rokotteella joskus tulevaisuudessa. Nyt Pfizer/BioNTechin uusi rokote on julkistettu 25.6. Rokotetta on kahta versiota: pelkkää omikron 1 -virusta vastaan tehty uusi rokote sekä kaksitehoinen yhdistelmärokote, jossa on sekä Pfizer/BioNTechin alkuperäinen rokote että omikron 1. Molemmat rokoteversiot antoivat hyvän immuunivasteen Omikron 1:tä vastaan, joskin kaksitehoisen rokotteen vaste oli vähän heikompi. Lisäksi vasteet omikron 4 ja 5 (BA.4 ja BA.5) viruksia vastaan olivat matalammat. Uusi omikronrokote voi olla tuoteparannus, mutta ei iso läpimurto. Rokote on suunnattu omikron 1 -virusta vastaan, ja tämän ovat uudet variantit 4 ja 5 jo syrjäyttäneet.

Omikron-rokotetta koskevat tiedot ovat peräisin lehdistötiedotteesta, eikä tutkimustuloksia ole oikeasti julkaistu. Tulokset on kuitenkin annettu USA:n lääkeviranomaisten käyttöön ja omikron-spesifiselle koronarokotteelle haetaan myyntilupaa. Onko kysymys pelkästä omikronrokotteesta vai kaksitehoisesta rokotteesta ei käy ilmi, mutta ehkä molemmista. Myyntilupaa haetaan joka tapauksessa pelkkien vasta-ainemittausten eikä tehotutkimusten perusteella. Tämä on uutta koronarokotteiden historiassa, mutta varmaan perusteltua sikäli, että vanhasta Pfizer/BioNTechin rokotteesta on niin paljon dokumentaatiota.

Tapahtumien kulkua tästä eteenpäin on vielä vaikea hahmottaa. Todennäköisesti uusi omikronrokote (sen molemmat versiot) saa myyntiluvan. Tuotanto voi olla jo alkanut, mutta tuleeko se korvaamaan nykyisen rokotteen jossain vaiheessa, jää nähtäväksi. EU:lla on kyllä ennakkovaraus varianttirokotteeseen, ja sen mukana Suomikin saa osansa. Rokotuskierros uudella rokotteella voi hyvinkin tapahtua, mutta aikaa tulee vielä kulumaan ja sitä odotellessa on edessä samanlainen kärvistely kuin alkuvuodesta 2021. Tässä välissä olisi nelosrokotteen kerennyt antaa myös vanhalla rokotteella. Ehkä vähän on herätty ja yli 65-vuotiaiden nelosrokote on kuulemma luvassa elokuussa, mutta edelleen vanhalla rokotteella.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>