Timo Vesikarin blogi

Onko korona jo kesyyntynyt?

Kun omikronvariantti ilmaantui loppuvuodesta 2021, ennakoin sen merkitsevän koronan kesyyntymisen alkua (Omikron on tullut jäädäkseen 14.12.2021). Omikron oli ensimmäinen koronaviruksen linja, jonka menestys ei perustunut suurempaan tappavuuteen vaan tehokkaampaan tarttumiseen ja aikaisemman immuniteetin kiertämiseen. Se tuntui olevan ensimmäinen viite siitä, että lopulta uusi koronaviruskin muuntuu tai taantuu tavalliseksi hengitystieinfektiovirukseksi.

Koronan kesyyntymistä voidaan tarkastella eri näkökulmista, mutta otetaan kaksi: 1. Biologinen tai virologinen heikentyminen ja 2. hallinnollinen tai poliittinen, usein toiveajattelun värittämä suhtautuminen. Toivotaan tai uskotaan, että korona olisi jo ohi tai ainakin melkein ohi.

Omikron on ollut erittäin aktiivinen koko olemassaolonsa, eli runsaan vuoden ajan. Aluksi BA.1 ja BA.2 variantit aiheuttivat selvät epidemiapiikit talvella 2022. Sen jälkeen tullut valtamuunnos BA.5 ei enää aiheuttanut yhtä erottuvaa tautipiikkiä, mutta kuitenkin lokakuun ja joulukuun välissä voi nähdä laakeamman piikin ja sen jälkeen on ollut tasaisempaa.  THL on käyttänyt sanontaa ”koronatilanne on vakaa”, mikä tarkoittaa, että tautia on koko ajan paljon, mutta ei selvästi erottuvaa epidemiapiikkiä. Koko viime vuoden aikana omikron on kehittänyt lukuisia muita muunnoksia. Nyt ovat tulossa USA:n XBB.1.5 ja Kiinan BF.7. Ne pitävät osaltaan huolen siitä, että korona ei ainakaan vähene, mutta on liian aikaista sanoa, tuleeko uutta epidemiapiikkiä.

Sen verran voi kesyyntymisestä puhua, että uutta tappavampaa virusmuunnosta ei ole vuoteen tullut. Omikron voi risteytyä esimerkiksi vaikeaa tautia aiheuttavan deltavariantin kanssa sekä laboratoriossa että luonnossa, mutta tällainen risteymä ei ole päässyt valloilleen. Vuosi voi olla lyhyt aika sanoa, että näin ei tulisi tapahtumaan, mutta antaa viitettä siihen, että koronavirus ”tyytyisi” omikronin sisäisiin alavariantteihin, jotka leviävät hyvin tehokkaasti, mutta eivät tapa nuoria ihmisiä.

Koronakuolemia kuitenkin riittää. Vuonna 2022 eli omikronin aikana on ollut enemmän koronakuolemia kuin pahempien varianttien aikana (jolloin varotoimet olivat laajempia). Kuolemia voidaan yrittää vähätellä sanomalla, että ”vain” 3500 vuoden 2022 kuolemista oli suoraan koronan aiheuttamia ja lopuissa yli 2000 koronakuolemassa vanhus olisi kuollut muutenkin. Nämä saivartelut eivät kuitenkaan muuta pääasiaa: millään biologisella perusteella ei voi sanoa, että koronasta olisi tullut tavallinen hengitystieinfektio.

Tätä kuitenkin yritetään väittää. THL:n muodissa oleva hokema on, että korona on yksi flunssa muiden joukossa. Tämä tosiasioiden ja biologian vastainen viesti saattaa tehota joihinkin, mutta tuskin kovin moneen, koska se on niin räikeän epäuskottava. Silti tällaista väitettä voi käyttää hyväksi, kun perustellaan sitä, että ei tarvitse tehdä mitään erityistä vaan antaa asioiden mennä omalla painollaan. Tämä näkyy sekä yleisessä saamattomuudessa koronarokotusten suhteen, että vaikkapa keskustelussa tartuntalain pykälistä. Koronasta haluttaisiin tehdä vain ”valvottava” tauti yleisvaarallisen sijaan. Takana on viranomaisten mukavuudenhalu, sillä valvottavan tartuntataudin suhteen ei tarvitse tehdä mitään. – Onneksi STM vielä toppuuttelee.

Rokotusten suhteen on jotenkin surkuhupaisaa, että THL ei muka vieläkään ole kyennyt toimittamaan koronarokotteita yksityisille terveysasemille tai työterveyshuoltoon. Tämä nihkeys on jatkumoa THL:n haluttomuudelle laajentaa koronatehostesuositusta työikäisiin. Mutta sen takana voi nähdä myös välinpitämättömyyttä tai uskoa omaan hokemaansa, että korona on nyt tavallinen hengitystieinfektio, jonka vuoksi ei tarvitse hötkyillä.

Mitään tulevaisuuden kuvaa ei kuitenkaan tunnu olevan. THL:lla ei ole mitään suunnitelmaa siitä, miten koronarokotukset pitäisi tulevaisuudessa hoitaa. Koronarokotus ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan niitä on jaettu kulloiseenkin tilanteeseen reagoiden. Täytyy vain toivoa, että edes tämä jatkuisi, koska vanhemman henkilön näkökulmasta katsoen korona ei kuitenkaan ole kesyyntynyt.

USA:ssa on esitetty, että koronarokotus siirrettäisiin annettavaksi vuosittain influenssarokotuksen tapaan ja ehkä sen yhteydessä. Tämä kuulostaa jotenkin loogiselta, mutta on kuitenkin vielä hallinnollista toiveajattelua, että korona olisi kesyyntynyt tavalliseksi talviepidemioita aiheuttavaksi hengitystieinfektiovirukseksi. Näin ei ainakaan vielä ole, eikä korona tottele hallinnollisia määräyksiä. 

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut

Lue artikkeli >>

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>