Timo Vesikarin blogi

MPR-rokotus auttaa koronaan

Lasten alhaista sairastuvuutta Covid-19 tautiin on ihmetelty, mutta pakko on uskoa. Ulkomailta isommista potilasaineistoista tulee tietoja vakavistakin taudeista lapsilla mutta ei Suomesta. Virus kyllä tarttuu lapsiin ja lapsetkin voivat tartuttaa, vaikka tämän merkitystä koko Covid-19 taudin leviämisessä ei tunneta hyvin.

Pitkin kevättä on tullut tietoja ja hypoteeseja, että MPR-(tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) rokote antaisi suojaa Covid-19 tautia vastaan. Idean isää (tai äitiä) on vaikea jäljittää, mutta yksi ilmoittanut on liettualainen professori Rimantas Kodzius, joka kertoo saaneensa idean Kurdistanissa. Yhtä kaikki asiaa käsitteleviä kirjoituksia on jo paljon. Jos havainto on totta, se sopisi hyvin Suomeen, jossa lähes kaikki lapset saavat kaksi annosta MPR-rokotetta niin, että toinen annos tulee vasta 6-vuotiaana, jolloin tehostevaikutus voisi kestää pitempään.

Yksi mielenkiintoinen havainto tehostevaikutuksen puolesta on amerikkalaisen lentotukialuksen USS Rooseveltin tapaus. Laivalla olleista merimiehistä 955 todettiin koronapositiivisiksi, mutta tapaukset olivat lieviä ja vain yksi joutui sairaalahoitoon. Mahdollinen selitys voisi olla, että kaikki USA:n laivaston alokkaat saavat MPR-rokotuksen, eli miehistöllä olisi voinut olla tuore immuniteetti tehosterokotuksesta.

Pitäisikö kaikki siis rokottaa MPR-rokotteella? Tuoreessa American Society for Microbiology mBio -lehdessä olleessa artikkelissa tätä esitetään ”low risk – high reward” lähestymistapana varsinaisia koronarokotteita odotellessa.

Jos MPR-rokotus suojaa vaikealta Covid-19 taudilta niin mikä sen komponenteista on kysymyksessä ja millä mekanismilla? Tuhkarokkorokote on ensimmäinen ehdokas. Tuhkarokkoviruksesta löytyy 30 aminohapon sekvenssi fuusioproteiinista, jolla on homologia koronaviruksen S-(piikki)proteiinin kanssa. Selitys voisi olla yksinkertaisesti tuhkarokkovasta-aineiden ristireaktio SARS-CoV-2:n kanssa. Itse asiassa tällainen ristireaktio on kuvattu vuosia sitten alkuperäisen SARS-viruksen kanssa.

Tuhkarokkovirus kuuluu paramyksoviruksiin, kuten myös toinen MPR-rokotteen komponentti sikotautivirus. Myös sikotautiviruksesta löytyy homologia SARS-CoV-2:n kanssa. Sen sijaan vihurirokkovirus ei ole paramyksovirus, mutta sen glykoproteiinista löytyy samanlainen 30 aminohapon yhteinen sekvenssi. On myös jonkin verran näyttöä siitä, että vihurirokkovasta-aineet voisivat suojata ja käänteisesti, että varsinkin voimakasoireisessa Covid-19 infektiossa vihurirokkovasta-aineet nousevat tämän ristireaktion seurauksena.

Kysymys ei välttämättä ole pelkistä vasta-aineista. Tuhkarokkorokotuksen tiedetään vähentävän kaikkea infektiokuolleisuutta kehitysmaissa ja tämä vaikutus voi välittyä luontaisen immuniteetin kautta. Niinpä MPR-tehoste vanhemmille ihmisille voisi piristää myös tätä immuniteetin osa-aluetta.

Kaikkein parasta voisi olla yhdistää sekä tuhkarokkorokotteen että spesifisen koronarokotteen edut. Saksasta onkin tietoja kehitteillä olevasta yhdistelmärokotteesta, jossa tuhkarokkorokotevirus on saatu ekspressoimaan koronaviruksen S-proteiinia. Siis adenovirusvektorin tapaan, mutta tässä tapauksessa vektori olisikin elävä virus, joka itsessään voi lisätä suojaa Covid-19 tautia vastaan. (Homer C et al. 2020 bioRxiv preprint.) Tällaista voi syntyä, kun koronaviruspandemia on stimuloinut rokotekehittelyä ennennäkemättömällä tavalla.

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Parempi hepatiitti B -rokote aikuisille

Osallistuin Lontoossa kansainväliseen maksatautikokoukseen ja pidin esityksen hepatiitti B -rokotuksesta. Kokemus oli uusi, sillä en ole mikään maksatautiekspertti. Hämmästyin kokouksen suuruutta, mutta se epäilemättä on

Lue artikkeli >>

Apinarokko yllätti (vähän)

Ensimmäinen reaktioni apinarokkouutisiin oli, että tämäkin on nyt ankka tai Ruokolahden leijona. Onhan apinarokkoa ollut vuosikymmeniä Länsi-Afrikassa. Ehkä tässä on vain saatu vaihteeksi uutta ainesta

Lue artikkeli >>

Rokotepihtarit THL:ssä

Torstaina 5.5. oli tiedotustilaisuus, jossa oltiin yhtä hymyä ja THL toivotti kansalaisille hyvää kesää. Ilon aiheena oli se, että koronatapaukset ovat kääntyneet laskuun. Oli odotettu,

Lue artikkeli >>