Timo Vesikarin blogi

MPR-rokotus auttaa koronaan

Lasten alhaista sairastuvuutta Covid-19 tautiin on ihmetelty, mutta pakko on uskoa. Ulkomailta isommista potilasaineistoista tulee tietoja vakavistakin taudeista lapsilla mutta ei Suomesta. Virus kyllä tarttuu lapsiin ja lapsetkin voivat tartuttaa, vaikka tämän merkitystä koko Covid-19 taudin leviämisessä ei tunneta hyvin.

Pitkin kevättä on tullut tietoja ja hypoteeseja, että MPR-(tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) rokote antaisi suojaa Covid-19 tautia vastaan. Idean isää (tai äitiä) on vaikea jäljittää, mutta yksi ilmoittanut on liettualainen professori Rimantas Kodzius, joka kertoo saaneensa idean Kurdistanissa. Yhtä kaikki asiaa käsitteleviä kirjoituksia on jo paljon. Jos havainto on totta, se sopisi hyvin Suomeen, jossa lähes kaikki lapset saavat kaksi annosta MPR-rokotetta niin, että toinen annos tulee vasta 6-vuotiaana, jolloin tehostevaikutus voisi kestää pitempään.

Yksi mielenkiintoinen havainto tehostevaikutuksen puolesta on amerikkalaisen lentotukialuksen USS Rooseveltin tapaus. Laivalla olleista merimiehistä 955 todettiin koronapositiivisiksi, mutta tapaukset olivat lieviä ja vain yksi joutui sairaalahoitoon. Mahdollinen selitys voisi olla, että kaikki USA:n laivaston alokkaat saavat MPR-rokotuksen, eli miehistöllä olisi voinut olla tuore immuniteetti tehosterokotuksesta.

Pitäisikö kaikki siis rokottaa MPR-rokotteella? Tuoreessa American Society for Microbiology mBio -lehdessä olleessa artikkelissa tätä esitetään ”low risk – high reward” lähestymistapana varsinaisia koronarokotteita odotellessa.

Jos MPR-rokotus suojaa vaikealta Covid-19 taudilta niin mikä sen komponenteista on kysymyksessä ja millä mekanismilla? Tuhkarokkorokote on ensimmäinen ehdokas. Tuhkarokkoviruksesta löytyy 30 aminohapon sekvenssi fuusioproteiinista, jolla on homologia koronaviruksen S-(piikki)proteiinin kanssa. Selitys voisi olla yksinkertaisesti tuhkarokkovasta-aineiden ristireaktio SARS-CoV-2:n kanssa. Itse asiassa tällainen ristireaktio on kuvattu vuosia sitten alkuperäisen SARS-viruksen kanssa.

Tuhkarokkovirus kuuluu paramyksoviruksiin, kuten myös toinen MPR-rokotteen komponentti sikotautivirus. Myös sikotautiviruksesta löytyy homologia SARS-CoV-2:n kanssa. Sen sijaan vihurirokkovirus ei ole paramyksovirus, mutta sen glykoproteiinista löytyy samanlainen 30 aminohapon yhteinen sekvenssi. On myös jonkin verran näyttöä siitä, että vihurirokkovasta-aineet voisivat suojata ja käänteisesti, että varsinkin voimakasoireisessa Covid-19 infektiossa vihurirokkovasta-aineet nousevat tämän ristireaktion seurauksena.

Kysymys ei välttämättä ole pelkistä vasta-aineista. Tuhkarokkorokotuksen tiedetään vähentävän kaikkea infektiokuolleisuutta kehitysmaissa ja tämä vaikutus voi välittyä luontaisen immuniteetin kautta. Niinpä MPR-tehoste vanhemmille ihmisille voisi piristää myös tätä immuniteetin osa-aluetta.

Kaikkein parasta voisi olla yhdistää sekä tuhkarokkorokotteen että spesifisen koronarokotteen edut. Saksasta onkin tietoja kehitteillä olevasta yhdistelmärokotteesta, jossa tuhkarokkorokotevirus on saatu ekspressoimaan koronaviruksen S-proteiinia. Siis adenovirusvektorin tapaan, mutta tässä tapauksessa vektori olisikin elävä virus, joka itsessään voi lisätä suojaa Covid-19 tautia vastaan. (Homer C et al. 2020 bioRxiv preprint.) Tällaista voi syntyä, kun koronaviruspandemia on stimuloinut rokotekehittelyä ennennäkemättömällä tavalla.

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Amerikan malliin

Amerikka ei ole mikään koronapandemian hoidon mallimaa, mutta ison maan kokemuksista voi ottaa paljon oppia. Tuoreeksi opiksi käy tilasto omikronin leviämisestä joulukuun aikana. Viikon päättymispäivä             

Lue artikkeli >>

Miten toimisi omikron-rokote?

Tähänastiset koronarokotteet, mukaan lukien ylivoimaisesti suosituimmat mRNA-rokotteet, perustuvat alkuperäiseen Wuhanin koronavirukseen, eli kahden vuoden takaiseen kantaan. Sen jälkeen on tullut variantti toisensa jälkeen: alfa, beeta,

Lue artikkeli >>

Pispalan palokunta ja koronatoimet

”Jos lährettäis”, sanoi Pispalan palokunta, ”vaan taitaa sarekin tulla”. Tämä sopisi hyvin tamperelaisen pääministerin sanomaksi, mutta sopii yhtä lailla muille ns. päättäjille. Suomessa ”päättäjille” on

Lue artikkeli >>