Timo Vesikarin blogi

Lisää, mutta ei juuri uutta, koronan alkuperästä

Koronaviruksen alkuperä pääsi lyhyenä mainintana Ylen televisiouutisiin 8.9.2021. Korostettiin, että lähteenä on yhdysvaltalainen sivusto ja luvattiin lisää netissä. Näin ollen ei tarvinnut ottaa omaa kantaa asiaan. 

Lähteenä oli Intercept organisaatio, joka vuoden varoajan jälkeen oli julkisuusperiaatetta hyväksikäyttäen saanut haltuunsa alkuperäisiä asiakirjoja, joista ilmeni mm. Wuhanin virustutkimusinstituutille myönnettyjen varojen yhdysvaltalainen alkuperä. Olen kirjoittanut samasta asiasta jo toukokuussa 2021, silloin pohjautuen tutkivan journalistin Nicholas Waden työhön. Nyt samat asiat saivat vahvistusta toisesta lähteestä.

USA:n kansallisen terveysinstituutin (NIH) infektio- ja allergiainstituutti (NIAID), jonka johtaja on Antonio Fauci, myönsi koronavirustutkimukseen 3.1 miljoonan dollarin apurahan. Saaja oli EcoHealthAlliance, joka puolestaan maksoi Kiinaan 600.000 dollaria vuodelle 2019. Hankkeen johtaja oli virologi Peter Daszak, joka on alusta alkaen vahvasti kieltänyt että SARS-CoV-2 olisi voinut olla keinotekoinen ja laboratoriosta karannut. 

Kiinalaisena osapuolena oli Wuhanin virologiainstituutti, jonka tehtävänä oli kerätä näytteitä lepakoiden koronaviruksista Etelä-Kiinassa ja kasvattaa niitä Wuhanin laboratoriossa. Erityisesti tarkoituksena oli muunnella koronaviruksia sellaisiksi, että ne voisivat tarttua ihmissoluihin. Prosessissa luotiin uusia koronaviruksia, joita testattiin geenimuunnelluissa hiirissä.

Uutena tietona oli, että viimemainittu työ tehtiin Wuhanin yliopiston eläinkeskuksessa. Tämä on tietenkin uskottavaa. Geenimuunnellut hiiret, joihin oli istutettu ACE2 reseptori, olivat tässä paikassa. Bioturvallisuustaso oli väitetysti 3, kun se Wuhanin virustutkimusinstituutissa oli joko 3 tai vain 2.

Tällä faktojen luettelemisella ei tietenkään voida todistaa, että COVID-19 pandemia sai alkunsa kiinalaisesta laboratoriosta. Mutta yhä ilmeisempää on, että Wuhanissa tehtiin tutkimusta, jonka tavoitteena oli kehittää lepakon koronaviruksesta ihmiseen tarttuva muunnos tai useampia. Oletus on, että tässä onnistuttiin, minkä yhteydessä muutama laboratoriotyöntekijä sai tartunnan ja levitti virusta eteenpäin Wuhanissa. 

Todistaminen on vaikeampaa. Se, että virus näyttää monien (mutta ei kaikkien) mielestä keinotekoiselta ja geenimuunnellulta, ei riitä pitkälle. Piitäisi päästä tutkimuksen alkulähteille Wuhanin instituuttiin ja selvittää siellä tutkittujen koronavirusten geenisekvenssit ja katsoa, löytyykö SARS-CoV-2:n kantaisä instituutista.

Instituuttiin ei kuitenkaan pääse, se on suljettu. WHO on pyytänyt päästä instituuttiin, mutta pyyntö on evätty. Jos WHO ei pääse niin tuskin kukaan muukaan. 

Presidentti Joe Biden antoi toukokuussa 2021 CIA:lle tehtäväksi selvittää COVID-19 aiheuttajaviruksen alkuperä. CIA antoi väliraportin 24.8.2021. Osa raportista on salainen. Julkisessa osassa todetaan että Kiina ei ole pyrkinyt kehittämään koronavirusta bioaseeksi eikä ole tahallaan päästänyt sitä liikenteeseen. Ihan hyvä, mutta tällaista kukaan ei ole väittänytkään.

Koska Wuhanin instituutin ovet ovat kiinni myös CIA:lle, se on pyrkinyt keksimään muita keinoja, millä Wuhanissa eristettyjen ja mahdollisesti  muunneltujen koronavirusten sekvenssejä pystyttäisiin tutkimaan. Wuhanin instituutin tietokoneet tuskin ovat paikoillaan. Ei myöskään voida tietää, onko sekvenssejä deletoitu.

CIA on keksinyt, että virusten varmuuskopiot voivat olla ”pilvessä” ja ne ehkä voidaan saada sieltä haltuun. Arvion mukaan koronavirusten sekvenssejä voisi olla 22.000, mutta ei tietenkään missään selkeässä järjestyksessä. Nyt etsitään osaajia, jotka ymmärtävät koronaviruksen genomia, osaavat mandariinikiinaa, mutta eivät ole missään yhteydessä Kiinan hallintoon. Vaikeat ehdot täyttää.

Kiina ei siis halua edistää asian selvittämistä, mutta ei välttämättä USA:kaan. Amerikkalaisten instituutioiden osuus on liian ilmeinen ja kiusallinen. Jos USA ja Kiina ovat mokanneet yhdessä, niin voisiko sitä kutsua ryssimiseksi.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Parempi hepatiitti B -rokote aikuisille

Osallistuin Lontoossa kansainväliseen maksatautikokoukseen ja pidin esityksen hepatiitti B -rokotuksesta. Kokemus oli uusi, sillä en ole mikään maksatautiekspertti. Hämmästyin kokouksen suuruutta, mutta se epäilemättä on

Lue artikkeli >>

Apinarokko yllätti (vähän)

Ensimmäinen reaktioni apinarokkouutisiin oli, että tämäkin on nyt ankka tai Ruokolahden leijona. Onhan apinarokkoa ollut vuosikymmeniä Länsi-Afrikassa. Ehkä tässä on vain saatu vaihteeksi uutta ainesta

Lue artikkeli >>

Rokotepihtarit THL:ssä

Torstaina 5.5. oli tiedotustilaisuus, jossa oltiin yhtä hymyä ja THL toivotti kansalaisille hyvää kesää. Ilon aiheena oli se, että koronatapaukset ovat kääntyneet laskuun. Oli odotettu,

Lue artikkeli >>