Timo Vesikarin blogi

Koronarokotukset ja salaliittoteoriat

Luin Markus Tiittulan kirjan ”Taistelu totuudesta”, joka kuvaa ajankohtaisia salaliittoteorioita. Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka tarkastelee asioita ulkopuolisena. Hän on perehtynyt asioihin ja kirjoittaa ihan hyvin, mutta lukeminen käy raskaaksi, kun aiheena on huuhaa, yksi salaliitto toisensa jälkeen. Parhaimmillaan Tiittula on kuvatessaan QAnonin nousua Yhdysvalloissa. Kirjoittaja on asunut USA:ssa koko Trumpin kauden ajan ja hänelle on kertynyt tietoa ja huomioita enemmän kuin täällä ehkä olisi.

Tässä yhteydessä kiinnostaa rokotevastaisuus sekä USA:ssa että erityisesti Suomessa. USA:ssa 50% republikaaneista ja 90% demokraateista on ottanut koronarokotteen. Ei siis mitenkään voi väittää, etteikö asia olisi politisoitunut. Tiittulan mukaan rokotevastaisuus on nyt USA:ssa poliittisen ja kristillisen oikeiston parissa valtavirtaa. Samaan syssyyn kuuluu myös koronataudin kieltäminen tai vähätteleminen ja erilaisten uskomushoitojen tai ihmelääkkeiden tarjoaminen asiantuntijoiden neuvojen ja lääketieteen tilalla.

Suomessa rokotevastaisuus oli ennen korona-aikaa melko pieni ilmiö. Yhtymäkohtia olivat luomuelämäntapa, luonnonlääketiede, Steiner-koulu ym. Oma lukunsa oli Pohjanmaan ruotsinkielinen rannikkoseutu, jossa oli ja on vieläkin oma profeettansa, kieli yhdistettynä uskonnollisuuteen. Kirkkonummelta käsin pidettiin sivustoa Rokotusinfo.fi, jonka takana oli pieni porukka. Vastustuksen (ns. kritiikin) kohteena oli lasten rokotukset, ei niinkään aikuisten, koska aikuisten yleisiä rokotuksia ei ole ollut. Influenssarokotuksen kattavuus oli ja on vain 40% luokkaa.

Nyt on toisin. Koronarokotusten kattavuus on tyssännyt jonnekin 84%:n tienoille ja vastaavasti rokotusten vastustajien joukko on vakiintunut 10-15%:iin. Tiittula kuvaa elävästi eduskuntatalolla syyskuussa 2021 järjestettyä mielenosoitusta, johon osallistui 1000-1500 henkeä. Hän kuvaa tunnelmaa ekumeeniseksi: tervetulleita olivat kaikki, joilla oli jotain hampaankolossa valtaapitäviä ja valtamediaa kohtaan. Lähes kaikki vastustivat voimallisesti koronatoimia ja koronarokotteita. Läsnä oli laaja joukko salaliittoteorioiden kannattajia, joiden tyytymättömyyden kohteena olivat ainakin uusi maailmanjärjestys, EU-johtajat, lääketeollisuus, media ja yleinen vapauden rajoittaminen. Puhujien joukossa oli terveysinfluenssereita ja vaihtoehtopiirien suosikkeja.

Asenteet ovat siis Suomessakin koventuneet ja melko puhtaasta terveysasiasta on tullut osa monisäikeistä salaliittoteoriaa. Tähän ei järkipuhe hevin pysty. Aikaisemmin Suomessa kyllä pystyi rokotusten vastustajienkin kanssa usein keskustelemaan asiapohjalta. Usein löytyi kompromisseja. Joidenkin vastustajien mielestä lasten poliorokotus oli hyväksyttävä, mutta tuhkarokkorokotus ei. Tuhkarokkorokotuksistakin päästiin puhumaan, kun lähistöllä oli tuhkarokkotapauksia. Jopa Pohjanmaan rokotevastustajien joukossa saatiin tuloksia, kun asia esitettiin ruotsiksi.

Nyt vastus on kovempi ja on vaikea kuvitella asiaperusteista keskustelua porukan kanssa, joka katsoo, että koronarokotussuositus perustuu eliitin pakkovaltaan. Tai Ano Turtiaisen sanoin ”koronapassilla painostetaan ihmisiä ottamaan myrkkypiikkien sarja. Kukaan ei tiedä, mitä nuo injektiot sisältävät”.

Olen aikaisemmin useastikin kirjoittanut, että olisi toivottavaa, jos Suomessa päästäisiin niin korkeaan rokotekattavuuteen, että korona tulisi sillä eliminoitua koko maasta. Mallina ovat olleet UAE ja Kuuba, joissa päästään 97%:n tasolle ja jopa omikron pystytään (lähes) eliminoimaan. Jotenkin Tiittulan kirjan lukemisen jälkeen on pakko uskoa, että se ei tule onnistumaan. Rokotuksen vastustus on niin vahvasti yhteydessä salaliittoteoreetikoiden kanssa, että mikään vapaaehtoisuuteen perustuva kampanja ei tule onnistumaan. Kuka sitä jaksaisi vetää?

Yksi mahdollinen osa-alue, jossa voisi tapahtua parannusta, on lapset. 5-11-vuotiaiden lasten rokotekattavuus on jämähtänyt jonnekin 50%:n tasolle. Suositus tuli myöhään ja oli alun pitäen vähän puolinainen. Monet lastenlääkäritkin ovat pitäneet lasten rokottamista kyseenalaisena sillä perusteella, että lapset sairastavat koronan lievänä eikä sairaaloissa juuri näy potilaita. Isossa maassa kuva voi olla toinen. Äskeisessä New England -julkaisussa oli 31 sairaalasta kerätty 267 5-11-vuotiaiden koronapotilaiden aineisto ja heille verrokit. Kaksi rokotusta suojasi lapsia sairaalaan joutumiselta omikronin vuoksi 68%:sti ja tehohoitoon joutumiselta 90%:sti. Siinä olisi faktapohjaista argumenttia käytettäväksi siellä, missä se vielä ehkä on mahdollista. Tosin lasten rokotuksissakin salaliittoteoriat vaikuttavat, kun monet vanhemmat tuntuvat pelkäävän nukleiinihapporokotteiden eli mRNA-rokotteiden antamista lapsille.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Onko korona jo kesyyntynyt?

Kun omikronvariantti ilmaantui loppuvuodesta 2021, ennakoin sen merkitsevän koronan kesyyntymisen alkua (Omikron on tullut jäädäkseen 14.12.2021). Omikron oli ensimmäinen koronaviruksen linja, jonka menestys ei perustunut

Lue artikkeli >>

HIV-rokote petti taas toiveet

Muutama päivä sitten (18.1.2023) lääkeyhtiö Janssen tiedotti, että se keskeyttää HIV-rokotteensa tutkimukset, koska viimeisessäkään tutkimuksessa rokotteella ei ollut tehoa. Toiveita kuitenkin oli, koska tutkimus oli

Lue artikkeli >>

Apua, kiinalaiset tulevat

Samalla kun Kiina poisti maan sisäiset matkustusrajoitukset, se päästi kansalaisensa taas pitkän tauon jälkeen matkustamaan ulkomaille. Kun korona on nopeasti levinnyt Kiinassa, niin varmaan matkalle

Lue artikkeli >>

Koronapommi laukeaa Kiinassa

Kiina on kovasti tapetilla sen jälkeen, kun koronarajoituksia höllennettiin marraskuussa mielenosoitusten jälkeen. Jotain oli pakko tehdä, ettei mielenosoitusten todellinen syy eli hallinnon vastustus tulisi liikaa

Lue artikkeli >>

Koronatilanne on vakaa (mutta huono)

”Koronatilanne on vakaa”, sanoi THL:n edustaja televisiohaastattelussa. Asiayhteys oli se, että raportointia voidaan vähentää ja koronakuolemien ilmoittamistapaa muutetaan. Ilmaisu on outo. Luulisi, että ”vakaa” tarkoittaisi

Lue artikkeli >>