Timo Vesikarin blogi

Koronarajoitusten hyvät seuraukset: ei influenssaa eikä noroa

Hengitystieinfektiot, siis flunssa ja siihen liittyvät seuraukset, eivät tiettävästi olleet varhaisten esi-isiemme riesa. Vasta maanviljelys, karjanhoito ja kaupungistuminen loivat noin 10 000 vuotta sitten tarpeeksi suuria lähekkäin asuvia ihmisryhmiä virusten kierron ylläpitämiseen.

Siitä lähtien ihmiskunnalla on ollut flunssaa, jonka aiheuttajina on rinovirukset, enterovirukset, influenssavirukset, parainfluenssavirukset, RS-virukset, adenovirukset ja varmaan myös koronavirukset. Useimmissa tapauksissa hengitystieinfektioiden antama immuniteetti on melko lyhytkestoista ja saman viruksen vähän erilainen tyyppi pystyy hyvin iskemään taas seuraavana vuonna. Etelämantereella eristyksessä talvehtivilla tutkimusryhmillä ei ole kuitenkaan flunssaa, vaan siihen sairastutaan vasta kevään huoltokuljetusten mukana.

Tiedämme siis jo entuudestaan, että hengitystieinfektioilta voi välttyä eristäytymällä, mutta emme ole halunneet tehdä sitä. Mieluummin käymme teatterissa, matkustamme joukkoliikennevälineillä ja tervehdimme kättelemällä tai halaamalla. Olemme toki vuosikausia nähneet, miten idässä pidetään maskeja influenssa-aikaan, mutta tapa ei ole meille levinnyt.

Nyt koronan luomassa pakkotilanteessa koe on tehty. Turvavälit ovat vakiintuneet, kättelyt on lopetettu ja maskeistakin on tullut yleisiä. Tiedämme, että koronaepidemian kulku voidaan pysäyttää ”lockdownilla”. Yksittäisistä toimenpiteistä varmaan etäisyyden pitäminen eli turvaväli on kaikkein tehokkain.

Paitsi koronassa, tulokset näkyvät muissakin infektioissa. Jo alkusyksystä tuli tietoa, että Australian tavanomainen talvi-influenssaepidemia heinäkuussa ei tapahtunutkaan vaan oli kuin maa olisi niellyt influenssan. Sama on nyt havaittu pohjoisella pallonpuoliskolla ja myös Suomessa. USA:ssa seurataan melko reaaliaikaisesti monia virusinfektioita, ja siellä on todettu, että myös parainfluenssavirukset, RS-virus ja adenovirukset ovat vähentyneet murto-osaan normaalivuosista. Bakteeripuolella pneumokokkitaudit ovat vähentyneet. Myös norovirus on harvinaistunut. Vuonna 2020 USA:ssa on raportoitu 86% vähemmän norovirustautiryppäitä kuin edellisenä vuonna. Mihin tässä rokotetta tarvitaan?

Pikkulapsilla kuitenkin vielä on sekä noroa että hengitystieinfektioita. Päiväkodit ja koulun alaluokat ylläpitävät flunssaa ja levittävät sitä aikuisiinkin. Niinpä hengitystieoireisia asiakkaita riittää koronatesteihin, vaikka korona on pikkulapsilla harvinainen.

Kun koronaväsymys valtaa alan ja rokotukset edistyvät, niin rajoituksia tietysti pyritään purkamaan. On mielenkiintoista nähdä, mitä jää jäljelle. Palaako kättely? Jätetäänkö kuitenkin ainakin vähän turvaväliä? Varmaan jotain jää, vaikka korona olisi hallinnassa. Sittenpä näemme, miten käyttäytymisen muutos vaikuttaa influenssaan.

Rokotukset varmaan kuitenkin jatkuvat, ja ehkä tulevina syksyinä annetaan yhtä aikaa korona- ja influenssarokotteita tai vaikka näistä tehtyä yhdistelmärokotetta. Koronarokotteiden nopea edistys voi vaikuttaa myös parempien influenssarokotteiden kehittämiseen. Influenssaan mRNA-rokotteita on tehty, mutta ei juuri testattu.

Vanhan normaalin symbolina voi pitää vaikkapa risteilyalusta, joita tehdään edelleen. Riskiryhmään kuuluvat ihmiset pakkautuvat alukseen viikoksi tai kahdeksi ja ottavat ennen lähtöä korona-, influenssa- ja norovirusrokotteet mieluummin kuin jättävät risteilyn tekemättä.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

PATH ja rotavirusrokote

PATH on lyhenne sanoista Programme for Appropriate Technology in Health. Voiko epäselvempää ilmausta enää olla? Tämä organisaatio toimii Seattlessa ja on vuosien aikana käytännössä ottanut

Lue artikkeli >>

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>