Timo Vesikarin blogi

Influenssarokotus ja Covid-19

Influenssarokotus näyttää olevan tänä syksynä erityisen suosittu, mikä on hyvä asia. Influenssarokotuksen kattavuus Suomessa kaipaakin kohennusta, se on ollut yli 65-vuotiailla 50% ja lapsilla 29-45%.

Influenssan riski voi olla korona-aikaan pienempi kuin normaalisti, sillä koronan vastaiset suojautumistoimet kuten turvavälit, käsihygienia ja kasvomaskit torjuvat myös influenssaa.  THL perui kaudelle 2020-21 suunnitellun influenssarokotustutkimuksen jatkon, koska oletettiin (rokotteen valmistaja oletti), että tapauksia tulee olemaan niin vähän, että tutkimuksesta ei saada luotettavia tuloksia. Eteläiseltä pallonpuoliskolta on jo tietoja, että influenssaa on tänä kesänä (siis etelän talvessa) ollut tavanomaista vähemmän.

Käyttäytymisen uusi normaali voi olla yhtä tehokas tai tehokkaampi influenssan torjuja kuin rokotus. Aasiassa on kuljettu maski päällä jo paljon ennen koronaa, vaikka emme kunnolla tiedä, miten paljon apua niistä on ollut.

Influenssarokotteen teho yli 65-vuotiaila Suomessa oli viimeisenä mittauskautena 2018-2019 vaatimaton 23%. Nuoremmilla aikuisilla teho on yleensä parempi ja voi olla jotain 60-80% luokkaa. Vaikka teho ei ole täydellinen, niin kyllä influenssarokotus kannattaa ottaa.

Tänä syksynä influenssarokotusta suositeltaessa on korostettu sitä, että influenssan sattuminen Covid-19 taudin päälle voisi olla hyvinkin vaarallista. Vaikka mahdollisuus on pieni, se on todellinen. Missään ei ole sanottu, että influenssarokotus suojaisi koronalta.

Entä jos kuitenkin suojaa?

Äskettäin on verkossa julkaistu (mutta toistaiseksi ilman kunnollista vertaisarviointia) kokemuksia hollantilaisesta Radboudin yliopistosairaalasta. Suuressa sairaalassa on 10 631 työntekijää, joista 184 sairastui varmistetusti Covid-19 infektioon ensimmäisen korona-aallon aikana kesäkuuhun 2020 mennessä. Sairastuneista 42% oli saanut influenssarokotuksen, kun sairastumattomista oli rokotuksen saanut 54%. Ero oli tilastollisesti merkitsevä. Koronan esiintyminen influenssarokotetuilla oli 1,33% ja rokottamattomilla 2,23% (p=0,001). Rokotus ei kuitenkaan vähentänyt taudin vaikeusastetta niillä, jotka sairastuivat.

Tutkimus ei ole kovin vankka, mutta se on ilmeisesti ensimmäinen laatuaan. Toivottavasti jatkoa tulee pian. Tämäkin tutkimus avaa kuitenkin sen mahdollisuuden, että influenssarokotuksella olisi jokin todellinen vaikutus Covid-19 tautiin.

Radboudin tutkijat ovat innostuneita luontaisen immuniteetin stimuloimisesta. He ovat tutkineet BCG-rokotetta, jonka oletetaan antavan ”epäspesifistä” suojaa Covid-19 tautia vastaan. Laboratoriokokeissa he ovat saaneet viitettä, että influenssarokote voisi lisätä BCG:n vaikutusta solutasolla.

Näyttää siis siltä, että koronaa vastaan hyödyllisten rokotteiden lista pitenee. Listalla on entuudestaan BCG:n lisäksi MPR eli tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokote. Influenssarokotteen tulo listan jatkeeksi muuttaa tilannetta sikäli, että kysymys on ei-elävästä rokotteesta. Ehkä lista vielä pitenee.

Tämänkin perusteella näyttää siltä, että rokotus kannattaa aina.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Parempi hepatiitti B -rokote aikuisille

Osallistuin Lontoossa kansainväliseen maksatautikokoukseen ja pidin esityksen hepatiitti B -rokotuksesta. Kokemus oli uusi, sillä en ole mikään maksatautiekspertti. Hämmästyin kokouksen suuruutta, mutta se epäilemättä on

Lue artikkeli >>

Apinarokko yllätti (vähän)

Ensimmäinen reaktioni apinarokkouutisiin oli, että tämäkin on nyt ankka tai Ruokolahden leijona. Onhan apinarokkoa ollut vuosikymmeniä Länsi-Afrikassa. Ehkä tässä on vain saatu vaihteeksi uutta ainesta

Lue artikkeli >>

Rokotepihtarit THL:ssä

Torstaina 5.5. oli tiedotustilaisuus, jossa oltiin yhtä hymyä ja THL toivotti kansalaisille hyvää kesää. Ilon aiheena oli se, että koronatapaukset ovat kääntyneet laskuun. Oli odotettu,

Lue artikkeli >>