Timo Vesikarin blogi

Draculan maassa

Romanialla on kyseenalainen kunnia olla toiseksi viimeisellä sijalla (viimeinen on Bulgaria) koronarokotusten kattavuudessa, vain 38%. Vielä erikoisempaa on se, että tilanne ei juuri näytä kohentuvan. Rokotusten alkaessa vuoden 2021 alussa 30% romanialaisista sanoi ottavansa koronarokotteen, ja ottikin. Mutta enemmistön käännyttäminen ei ole sen jälkeen onnistunut.

Syitä voisi ryhmitellä kolmeen kategoriaan: valtio, kirkko ja – salaliittoteoriat. Näyttää siltä, että tuossa Draculan synkässä maassa salaliittoteoriat uppoavat ihmisiin paremmin kuin missään muualla Euroopassa.

Mutta aloitetaan valtiosta. Kun kansasta 70% vastustaa rokotuksia, on poliitikkojen vaikea esiintyä vastapuolella. Näin ollen rokotuskampanjat eivät ole juuri saaneet poliittista tukea. Romaniassa hallituksia tulee ja menee, mutta valtaan nousu edellyttää populismia.

Romanian julkinen terveydenhuolto on jäänyt pitkään laiminlyödyksi. Terveydenhoitobudjetti per capita on EU:n alhaisin. Eräässä tutkimuksessa vain 26% romanialaisista sanoi luottavansa maan julkiseen terveydenhuoltoon, vaikka lääkäreihin luotti 65%. Romanialla on ollut vaikeuksia toteuttaa yleistä rokotusohjelmaa, minkä seurauksena maassa on aina silloin tällöin ollut mm. tuhkarokkoepidemioita.

Koronarokotusten kohdalla tilannetta ei paranna se, että monet lääkärit ovat julkisesti asettuneet vastustamaan rokotuksia tai kieltäytyneet niistä. Mutta ei tämä vielä mitään. Paljon suurempi vaikutus on kirkon asenteilla.

Romaniassa yli 80% kansasta kuuluu ortodoksiseen kirkkoon ja kirkolla on jäseniinsä suuri vaikutusvalta. Kirkko ei ole julkisestin tukenut koronarokotuksia. Päinvastoin, se suhtautuu myönteisesti henkilöihin, jotka uskovat olevansa suojassa tai selviävän pandemiasta Jumalan armosta. Julkisuudessa on ollut kuvia piispasta, joka jakaa ehtoollista keskellä koronaa sadalle seurakuntalaiselle samalla lusikalla. Toinen piispa on julkisesti saarnannut, että rokotetuille voi kasvaa suomut tai häntä. Vaikka ei tätä ihan sellaisenaan uskoisikaan, niin se uppoaa kansaan, josta 40% uskoo, että koronarokotus voi aiheuttaa perinnöllisiä muutoksia. Tästä onkin suora linja salaliittoteorioihin.

Luin äsken tai paremminkin arvioin julkaistavaksi romanialaisen tutkimuksen rokottamattomuuden syistä. Siitä käy ilmi, että yleinen, epämääräinen luottamuksen peruste oli syynä runsaalla 40%:lla ja sivuvaikutusten pelko runsaalla 20%:lla. Mutta varsinainen kukkanen on usko salaliittoteorioihin.

Tutkimuksessa 47% vastaajista, jotka edustivat siis rokottamattomia, ilmoitti uskovansa, että on olemassa maailmanlaajuinen salaliitto, joka haluaa hallita maailmaa koronarokotusten avulla. Jos lasketaan vastaajien osuus koko väestöstä (rokottamattomia 62%, rokotettuja 38%), saadaan tulokseksi, että kaikista romanialaisista 29% uskoo tähän salaliittoteoriaan.

Sama kysymys hiukan toisin esitettynä tuotti tuloksen, että 41% vastaajista uskoi, että koronarokotusten tarkoituksena on vähentää maapallon väestöä kuolemien ja hedelmättömyyden kautta. Neljännes vastaajista uskoikin, että monet rokotuksen ottaneista kuolevat sen seurauksena lähivuosina. Vanhusten määrän vähentäminen nimettiin tarkoitukseksi 38%:ssa vastauksista. Kalansuomuihin ja hedelmättömyyteen liittyen 40% vastaajista uskoi nimenomaan mRNA-rokotteiden aiheuttavan vaarallisia geneettisiä muutoksia. Ei mitenkään hämmästytä, että 55% vastaajista uskoi koronarokotteiden tarkoituksena olevan rokotevalmistajien rikastuttaminen.

Näiden väitteiden edessä tiede, logiikka ja järki ovat aika voimattomia. Tätä osoittaa rokotekattavuuden erittäin hidas nousu edes 38% tasolle. Arvioimani artikkelin kirjoittajat esittävät tieteellisesti perusteltua rokotemyönteistä kampanjaa, mutta vaikeaa se taitaa olla, kun vastassa on sekä kirkko että salaliitot. Tuntuu siltä, että Draculan ajoista on tultu vain vähän eteenpäin.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Onko korona jo kesyyntynyt?

Kun omikronvariantti ilmaantui loppuvuodesta 2021, ennakoin sen merkitsevän koronan kesyyntymisen alkua (Omikron on tullut jäädäkseen 14.12.2021). Omikron oli ensimmäinen koronaviruksen linja, jonka menestys ei perustunut

Lue artikkeli >>

HIV-rokote petti taas toiveet

Muutama päivä sitten (18.1.2023) lääkeyhtiö Janssen tiedotti, että se keskeyttää HIV-rokotteensa tutkimukset, koska viimeisessäkään tutkimuksessa rokotteella ei ollut tehoa. Toiveita kuitenkin oli, koska tutkimus oli

Lue artikkeli >>

Apua, kiinalaiset tulevat

Samalla kun Kiina poisti maan sisäiset matkustusrajoitukset, se päästi kansalaisensa taas pitkän tauon jälkeen matkustamaan ulkomaille. Kun korona on nopeasti levinnyt Kiinassa, niin varmaan matkalle

Lue artikkeli >>

Koronapommi laukeaa Kiinassa

Kiina on kovasti tapetilla sen jälkeen, kun koronarajoituksia höllennettiin marraskuussa mielenosoitusten jälkeen. Jotain oli pakko tehdä, ettei mielenosoitusten todellinen syy eli hallinnon vastustus tulisi liikaa

Lue artikkeli >>

Koronatilanne on vakaa (mutta huono)

”Koronatilanne on vakaa”, sanoi THL:n edustaja televisiohaastattelussa. Asiayhteys oli se, että raportointia voidaan vähentää ja koronakuolemien ilmoittamistapaa muutetaan. Ilmaisu on outo. Luulisi, että ”vakaa” tarkoittaisi

Lue artikkeli >>