Timo Vesikarin blogi

Amerikan malliin

Amerikka ei ole mikään koronapandemian hoidon mallimaa, mutta ison maan kokemuksista voi ottaa paljon oppia. Tuoreeksi opiksi käy tilasto omikronin leviämisestä joulukuun aikana.

Viikon päättymispäivä              Omikronin osuus koronatapauksista

11.12.                                              8,0%

18.12.                                              37,9%

25.12.                                              77,0%

1.1.                                                   95,4%

Voiko tätä sen selvemmin sanoa? Luvut perustuvat CDC:n eli US:n tartuntatautikeskuksen satunnaisotannalla tutkittuihin näytteisiin. Tämä samaan aikaan, kun Suomessa parhaimmillaan arveltiin omikronin lisääntyneen tai Pirkanmaalla pähkäiltiin, lähetettäisiinkö tutkittuja koronapositiivisia näytteitä varmennettavaksi Helsinkiin maapostissa tai Matkahuollon linja-autolla. Suomessa ei ole koskaan rakennettu riittävästi sekvensointikapasiteettia, että pystyttäisiin nopeasti selvittämään kiertävien varianttien tilanne, puhumattakaan siitä, että tehtäisiin aktiivisesti tutkimusta Amerikan malliin.

USA ei ole mallimaa koronarokotuksissa, sillä toisen rokoteannoksen kattavuus on vain 62%. Tämä antaa edellytykset omikronin nopealle leviämiselle. Rokotuskattavuus on melko jämähtänyt ja rokotushalukkuus on vahvasti poliittisesti värittynyt. Esimerkiksi pohjoisen New Hampshiressa 95% demokraateista, mutta alle 50% republikaaneista on rokotettu. Viimemainittuun verrattuna Suomen perussuomalaisten kipuilu koronapassin kanssa on vielä pientä.

Omikronia diagnosoidaan nyt USA:ssa 668 000 tapausta vuorokaudessa ja sairaalahoidossa on 132 000. Tauti voi olla lievempi kuin delta, mutta isoilla tartuntamäärillä vaikutukset ovat kuitenkin järkyttävän suuria. USA:ssa armeija on tullut apuun hoitoon varustamalla kokonaisia sairaalayksilöitä lääkäreineen, hoitajineen ja laitteineen.

Lasten koronastakin saa havainnollisemman kuvan, kun luvut ovat suuria. USA:ssa joutuu koronan vuoksi sairaalaan noin 672 lasta ja päivässä. Määrät ovat moninkertaistuneet omikronin aikana. Kuolemantapaukset ovat harvinaisia lapsilla, mutta silti koko koronapandemian aikana on USA:ssa kuollut noin 1000 lasta ja nuorta koronaan.  Lukua siteerataan mm. siinä yhteydessä, että vähemmänkin kuolleisuutta aiheuttavia tauteja vastaan lapsia rokotetaan, eikä näitä rokotuksia erityisesti vastusteta.

Omikron aiheuttaa enemmän ylähengitystiesairautta kuin delta. Lapsille tämä ei välttämättä ole helpotus, sillä lasten ylähengitystiet ovat pieniä ja tukkeutuvat helposti. Päälle tulevat bakteeri-infektioiden aiheuttamat lisätaudit, kuten korvatulehdus ja poskiontelotulehdus, sekä tietenkin keuhkokuume. Lapsille voi siten olla omikronista suhteetonta riesaa. Ehkä tähän liittyy se, että uutuutena USA:ssa on havaittu 0-4-vuotiaiden joutuvan lisääntyvissä määrin sairaalahoitoon.

Lasten rokotukset aloitettiin USA:ssa ensimmäisenä maailmassa marraskuussa 2021, mutta rokotustahti ei ole ollut kovin nopeaa. Runsaat 16% 5-11-vuotiaista lapsista on saanut 2 rokotusta. Keskiluokkaisilla amerikkalaisilla on oma lastenlääkärinsä, ja nämä epäilemättä toimivat alussa ripeästi. Kuitenkin vanhempien asenne heijastuu myös lasten rokotuksiin – valitettavasti. Joka tapauksessa Amerikassa ollaan paljon Suomea edellä lasten rokotuksissa. Täällä meillä lopulta päädyttiin sanamuotoon, että myös terveille 5-11-vuotiaille tarjotaan mahdollisuutta saada koronarokotus, mutta sitä ei aktiivisesti suositella.

USA:ssa on ainakin tutkimustietoa päätöksenteon tueksi. New Yorkissa tutkittiin otannalla oppilaita 18%:sta kouluja, yhteensä yli 14000 oppilasta. Heistä 12,9% oli koronapositiivisia tutkimushetkellä (opettajista 5,8%). Mitään vastaavaa tutkimusta ei Suomessa ole saatu aikaiseksi.

USA:ssa toisessa tutkimuksessa koulujen sulkemista (etäopetusta) kannatti 48% ja vastusti 51%. Tässäkin Amerikka on jakautunut kahtia. Koulujen aukipitäminen on trumpilaisten agendalla ja tämä päätös toteutuessaan sataa Trumpin laariin. – Suomessakin keskustelu asiasta meni poliittiseksi teatteriksi ja trumpilaiset voittivat.

Kirjoittaja Timo Vesikari

Timo Vesikari

Olen rokotetutkimuksiin erikoistuneen Nordic Research Network Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Minulla on hyvin pitkä kokemus rokotteista ja rokotetutkimuksista, erityisenä kiinnostuksen kohteena on norovirusrokote.

Tuoreita blogitekstejä

Rotarokote on jo diabetesrokote, osa 2

Vuoden 2024 alussa on ilmestynyt kaksi suomalaistutkimusta, jotka sivuavat aihetta lasten ykköstyypin diabeteksen ehkäisemisestä virusrokotteilla. Artikkelit eivät tunnu kohtaavan, eivätkä aiheesta kirjoittaneet toimittajat mainitse toinen

Lue artikkeli >>

1960-luvun lääketiedettä

Olen tykännyt katsoa TV-sarjaa Berliinin kuuluisasta Charité-sairaalasta. Draaman keinoin on käsitelty 1800-1900-lukuen vaihdetta, kolmatta valtakuntaa 1933-1945 ja viimeksi DDR:n alkuvaiheita. Saksan historian tapahtumat ja lääketieteen

Lue artikkeli >>

Tohtoreita kouluputkesta

Hallitus on päättänyt satsata tutkimukseen ja kohdistaa lisärahoitusta tohtorikoulutukseen. Suunnitelmana on rahoittaa seuraavien vuosien aikana tuhat uutta tohtorikoulutuspaikkaa. Satsaus on Suomen oloissa suuri ja luulisi,

Lue artikkeli >>

Tuhkarokkouutiset tuovat vaihtelua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puhuu mieluummin mistä tahansa muusta tartuntataudista kuin koronasta. Viime syksynä, kun oli ilmeistä, että koronatehosteiden antamisessa oli pahasti myöhästytty, niin

Lue artikkeli >>